Reagovanje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore povodom aktuelnih dešavanja

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda izražava zabrinutost i oštro osuđuje aktuelna dešavanja u političkom i javnom životu Crne Gore, u kojima se na krajnje neprimjeren način izražavaju stavovi i pokušavaju ostvariti ciljevi i apeluje na hitno smirivanje tenzija.

Scene nedostojne bilo kog mjesta u demokratskoj i pravnoj državi viđene su prethodnog dana u crnogorskom parlamentu, a ukupnu situaciju dodatno pogoršava što su glavni akteri poslanici, predstavnici naroda, koji bi trebalo da budu njihovi dostojni reprezenti i uzori. Neshvatljivo je i neprihvatljivo da se u zakonodavnom domu i mjestu koje treba da je simbol i reper demokratskih kapaciteta države dešavaju scene nasilja, bilo verbalnog ili fizičkog, a posebno nedopustivo vrijeđanje po etničkim i drugim ličnim svojstvima. Političari, kao nosioci odgovornih funkcija, uvijek i na svakom mjestu u skladu sa tim treba da prilagode i svoje istupanje i djelovanje.

Kao što smo reagovali i u nekim ranijim slučajevima kada je crnogorski parlamentarizam bio narušen neodgovorim djelovanjem pojedinaca i grupa, i ovog puta ukazujemo da ne želimo komentarisati otvorene političke odnose i pitanja, već pozvati  na smirivanje situacije i povratak kulturi dijaloga.

Očigledno je da se negativna atmosfera sa političkog podijuma prenijela i na građane, pa smo svjedoci veoma negativnih ponašanja i izražavanja mišljenja, kojima se prelaze standardi zagarantovanih ljudskih prava, posebno u sferi društvenih medija i portala. U tom kontekstu, očekujemo efikasnu reakciju svih organa nadležnih za sprovođenje zakona.

I današnja događaja i nemile scene ispred državnih organa opominju da sve probleme treba rješavati unutar institucija sistema i legitimnim sredstvima. Ne dovodeći u pitanje pravo na protest i iskazivanje građanskog nezadovljstva smatramo da ono mora biti odmjereno u odnosu na očuvanje temeljnih vrijednosti jednog društrva, prije svega vladavinu prava kao i javni red i mir.

Zbog ukupnih dešavanja u društvu, Zaštitnik poziva na mir, toleranciju i dijalog kao jedini put za prevazilaženje svih problema.

 

                                                                                                                                                        Zaštitnik ljudskih prava i sloboda

                                                                                                                                                                          Crne Gore

                                                                                                                                                                     Šućko Baković