Podrška Osmomartovskom maršu

Predstavnici institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore učestvovali su danas na Maršu žena, koji su povodom 8. marta u Podgorici organizovali Centar za žensko i mirovno obrazovanje– Anima i Centar za ženska prava .

Na taj način Zaštitnik je pružio tradicionalnu podršku organizaciji ovog skupa, u okviru ukupnih nastojanja za poštovanje i unaprjeđenje rodne ravnopravnosti.

Slogan protestnog marša bio je „I hleb i mir i ruže“, kojim su organizatorke ukazale na siromaštvo i težak položaj žena.

“Još uvijek je hleb na prvom mjestu, jer se veliki procenat žena  bori  za golu egzistenciju, koja još uvijek ne znači život. Još uvijek su nacionalizam i  netolerancija glavno oruđe manipulacije kojim se skreće pažnja građana sa ovih  suštinskih problema, a revolt koji oni izazivaju pretvara u "loše usmjerenu energiju" - nasilje i mržnju”, poručeno je iz ovih organizacija.

Sa skupa je upućen poziv za afirmaciju ženske solidarnosti i antifašizma i podizanja glasa protiv, kako su kazale, pokušaja političke instrumentalizacije žena.