Posjeta školi košarke za romsku i egipćansku djecu

Predstavnici institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore posjetili su trening škole košarke „Montebasket“, među čijim polaznicima su i djeca romsko-egipćanske populacije.

Školu je organizovala NVO Montebasket na čelu sa bivšim košarkašem i trenerom Milošem Stijepovićem, a njen cilj je smanjivanje društvenih razlika, razbijanje stereotipa i veća socijalna inkluziju djece koja pripadaju ovim manjinskim zajednicama, kroz sport i lijepo druženje.

Stjepović je predstavnicima Institucije rekao da je iz igračkog i novinarskog iskustva primijetio da gotovo nema Roma u školama košarke. „ Njihovo prisustvo je minorno, a da ne govorimo o prvim timovima gdje ih nema uopšte“.

Zato su, kako je pojasnio, došli na ideju da preko nevladine organizacije Montebasket naprave projekat kojim će pokušati da obezbijede sredstva i jedan broj djece iz romske i  egipćanske populacije selektuju, nabave im košarkašku opremu, kako bi ih mogli priključiti školi košarke.

 Dobili su sredstva od Komisije za raspodjelu igara na sreću, projekat je odobren i napravljena je  selekcija od dvadesetak dječaka iz škole „Božidar Vuković Podgoričanin“.

Oni treniraju već skoro godinu, a projekat, prema ocjeni Stijepovića, protiče odlično.

„Naša želja je da projekat u dogledno vrijeme proširimo na veći broj djece i veći broj termina jer se pokazao kao veoma uspješan. Bili su na skromnom nivou kad su počeli, a sada su napredovali  dosta. Zadovoljan sam kako im ide i nadam se da ćemo u skorom vremenu imati i nekog Roma u prvom timu što bi bilo sjajno ali najbitnije je da se djeca druže i kvalitetno provode vrijeme“, naveo je Stijepović.

I polaznici košarke kazali su da su veoma zadovoljni treninzima i druženjem, a njihov trener smatra da to najbolje potvrđuju njihovi redovni dolasci i vrlo rijetki izostanci.

Zaštitnik pozdravlja ovakve inicijative i aktivnosti i smatra ih primjerom dobre prakse za smanjenje socijalne distance i adekvatnom mjerom za inkluziju Roma i Egipćana u crnogorsko društvo.