Posjeta polaznika škole “ Civilno društvo za početnike“

Zamjenice Zaštitnika Zdenka Perović i Snežana Mijušković sastale su se danas sa polaznicima škole “Civilno društvo za početnike“,  koju realizuje Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO).  U razgovoru su predstavile mandat, misiju, način i rezultate rada institucije Zaštitnika. Kroz pitanja, odgovore i primjere iz prakse polaznici su nučili više o nadležnostima i postupanju Zaštitnika.

Zamjenice Zaštitnika govorile su o procedurama obraćanja, načinima podnošenja pritužbe, njenog razmatranja kao i okončanja.

Detaljnije je govoreno o  nadležnostima Zaštitnika iz oblasti prava djeteta, mladih, socijalnog staranja, kao i Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture i suđenje u razumnom roku.

Cijeneći značaj obrazovanja mladih, naročito širenja znanja i iskustava kroz specijalističke programe i direktno angažovanje, Zaštitnik sa zadovoljstvom daje doprinos tom cilju na ovakve i slične načine.

Iz CRNVO su ukazali da je cilj škole doprinos edukaciji mladih o načinima na koje mogu doprinijeti svojoj zajednici, kao i o tome kako se mogu aktivnije uključiti u  tokove i procese društvenih promjena.

Škola se realizuje u okviru projekta, koji je finansijski podržala Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, a pohađa je 20 polaznika (mladih osoba od 18-29 godina).