Zaštitnik na zasijedanju Ženskog parlamenta

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, učestvovao je u radu šestog zasijedanja Ženskog parlamenta koji organizuje Odbor za rodnu ravnopravnostSkupštine Crne Gore i poručio da je potrebna srazmjerna zastupljenost žena i muškaraca na mjestima političkog odlučivanja.

Ovogodišnje zasijedanje bilo je posvećeno realizaciji aktivnosti o potrebi većeg uključivanja žena u javni i politički život, kao i uključivanje mladih pripadnica nacionalnih manjina i Romkinja kako bi se osnažile za bavljenje politikom, što je i prepoznato u Akcionom planu za poglavlje 23, koji je usvojila Vlada.

Osim Zaštitnika, na otvaranju sjednice govorili su i savjetnica predsjednika Crne Gore Sonja Tomović Šundić, potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.

Zaštitnik je podsjetio na posljednji popis stanovišta, koji pokazuje da je u Crnoj Gori više žena nego muškaraca.

 "Ako žena ima toliko, zašto ih nema u političkom životu? Dok ne budemo imali srazmjernu zastupljenost žena na mjestima političkog odlučivanja, jer one samo tako mogu uticati, da se donose odluke, mogu uticati da se unaprijeđuje znanje, ne možemo reći da imamo stvarnu jednakost", ukazao je on.

Zaštitnik je podsjetio na iskustva drugih parlamenata u evorpskim zemljama, gdje žene čine gotovo polovinu parlamenta  i gdje je unapređeno ekonomsko stanje i značajno unapređen položaj žena.

Sjednici Ženskog parlamenta prisustvovali su zamjenica predsjednice Vrhovnog suda, članovi/ice Vlade Crne Gore, lokalnih samouprava, članice ženskih asocijacija parlamentarnih partija, predstavnici diplomatskog kora, parlamentarnih i vladinih mehanizama za pitanja rodne ravnopravnosti iz regiona kao i predstavnice romskih nevladinih organizacija iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.