Podrška obilježavanju Evropskog dana samostalnog življenja

Savjetnici iz sektora za zašitu od diskriminacije Dina Knežević, Milena Krsmanović i Dragan Đukić bili su učesnici skupa povodom obilježavanju 5. maja- Evropskog dana samostalnog življenja, koji je u Podorici organizovala NVO Udruženje mladih sa hendikepom (UMHCG).

Obilježavanje 5. maja prije četiri godine ustanovila je Evropska mreža za samostalni život (ENIL), a na ovaj način UMHCG ujedno je obilježilo i Dan Evrope.

Ovaj datum obilježava se od strane organizacija članica ENIL u mnogim državama Evrope različitim manifestacijama i događaja, s ciljem promocije samostalnog života i njegovih principa, zalaganja za servise podrške, pristupačan prevoz i okruženje, odnosno deinstitucionalizaciju i mogućnost samostalnog donošenja odluka od strane OSI.

Na događaju je predstavljen i dokumentaran film snimljen u okviru prošlogodišnjeg projekta “Sloboda izbora”, a učesnici su imali priliku da tokom Igre ograničenja steknu iskustvo invaliditeta.

Institucija Zaštitnika u kontinuitetu podržava ovakve manifestacije i smatra ih važnim vidom promocije prava osoba sa invaliditetom.