Zaštitnik na međunarodnoj konferenciji u Zagrebu

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković sa savjetnikom Sašom Čubranovićem prisustvovao je međunarodnoj konferenciji koju je povodom 25 godina Zakona o pučkom pravobranitelju (Ombudsman) organizovala pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Na konferenciji „Zaštita ljudskih prava i jačanje demokratije u Evropi“, koja je 11. i 12. maja održana u Zagrebu, učestvovalo je oko 50 predstavnika institucija i organizacija s područja ljudskih prava iz cijele Evrope.

Prema navodima organizatora, skup je bio posvećen trenutno najaktualnijim temama iz područja ljudskih prava - suzbijanju terorizma, slobodi izražavanja kao i ostvarivanju skladnog zajedničkog života različitih društvenih grupa, kroz integraciju i poštovanje različitosti. Jedna od tema bila je i uloga institucija za ljudska prava i jednakost u očuvanju demokratije i vladavine prava.

Konferenciji su prisustvoavli i komesar za ljudska prava Savjeta Evrope Nils Muižnieks, direktor Agencije EU za temeljna prava Michael O'Flaherty, donedavna predstavnica OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović, predsjedavajuća Svjetskog saveza nacionalnih institucija za ljudska prava i direktorica Instituta za ljudska prava Njemačke Beate Rudolf, predsjednik Međunarodnog instituta ombudsmana i Ombudsman Irske Peter Tyndall, predsjedavajuća Evropske mreže tijela za jednakost i izvršna direktorica Komisije za jednakost Sjeverne Irske Evelyn Collins, kao i predstavnici UNDP-a, OHCHR-a i mnogi drugi.

Učesnici su podržali i Zagrebačku deklaraciju, dokument kojim je iskazana snažna predanost u zaštiti i promociji ljudskih prava i jednakosti, borbi protiv svih oblika diskriminacije i podršci demokratskim kapacitetima.

Takođe,  u Deklaraciji se podsjeća da su zaštita i promocija ljudskih prava i borba protiv diskriminacije, rasizma i netolerancije i promocija jednakosti, neophodni  u savremenim evropskim društvima, uključujući i važne garancije za mir i sigurnost.