Podrška kampanji UN-a u borbi protiv nasilja nad ženama

Zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, prisustvovao je zvaničnoj promociji spota za pjesmu “Moja Mare” poznatog crnogorskog benda WHO SEE, koja je upriličena povodom globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

Kampanja, koju obilježava 1.700 organizacija u više od 100 država svijeta, počela je 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Institucija Zaštitnika se, nakon što se obratila javnosti saopštenjem na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, uključuje u kampanju podržavajući način na koji su agencije UN u Crnoj Gori i poznati sastav odlučili skrenuti pažnju na ovaj fenomen.

Osim što je neophodno jasno prepoznati problem i aktivno učestvovati u njegovom suzbijanju, institucija posebno skreće pažnju na poražavajuće podatke do kojih se došlo u sociološkim istraživanjima, ali i zvanične pravosudne i policijske statistike koje ukazuju na obim, ozbiljnost i kontinuitet ove kriminogene pojave.

 Sličan zaključak može se izvesti i u odnosu na izvještaje o radu naše Institucije u kojima se na nedvosmislen način poziva na znatno aktivniji pristup i veće angažovanje državnih institucija, kako bi žrtve nasilja mogle računati na bolju budućnost i siguran život.

Pridružujući se kampanji institucija upućuje na link, na kom se može pogledati spot:

 
https://www.youtube.com/watch?v=tbtNuc9dje4