Zamjenik Bjeković na sjednici povodom obezbjeđivanja pristupačnosti za OSI

Na prvoj zajedničkoj sjednici Odbora za ljudska prava i slobode i Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore održano je konsultativno saslušanje na temu “Aktivnosti u oblasti obezbjeđivanja pristupačnosti za lica sa invaliditetom u Crnoj Gori”.

 Tokom diskusije Zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore mr Siniša Bjeković podsjetio je da se ljudska prava stiču činom rođenja.

On je ukazao da postoji dokaz da su osobe sa invaliditetom uštedjele u budžetu Crne Gore iz  razloga što nijesu u mjeri u kojoj je bilo moguće koristile mehanizam sudske zaštite da ostvare svoje pravo pristupa državnim objektima u javnoj upotrebi.

"Osobe sa invaliditetom su željne da vide racionalne efekte onog što im Zakon i ljudska prava omogućavaju, kao i onog što su njihove stvarne potrebe koje mogu ili bi morale ostvariti ostvariti u postojećem ambijentu. Osobe sa invaliditetom ne traže ništa više od onog što im je zakonodavac propisao", ukazao je Bjeković.

Saopštio je da je sadašnji trend da se osobe sa invaliditetom manje obraćaju Zaštitniku nego prethodnih godina, što, kako je naveo, može ukazivati da se osobe sa invaliditetom više okreću ka sudskim vidovima zaštite.

Istakao je da Zaštitnik još uvijek nije dobio statističke podatke u ovoj oblasti, iako su se pojedinim institucijama kojima je to zakonska obaveza više puta obraćali, a i Odbor za ljudska prava i slobode je u nekoliko navrata insistirao na tome. 

Bjeković ke zaključio  da uvijek treba obezbijediti adekvatnu društvenu podlogu na kojoj će se zakoni primjenjivati, kao i dovoljna finansijska sredstva za njihovu implementaciju