Reagovanje podom izvještavanja o izjavama kojima se vrijeđa dostojanstvo žena

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore podsjeća javnost da smo u nekoliko navrata skrenuli pažnju na status žena u crnogorskim medijima i društvu u cjelini. Pri tome je jasno naglašena potreba eliminisanja svakog oblika diskriminacije, netolerancije i uvreda prema ženama, bez obzira na njihov status i angažovanje u društvu.

Posljednje medijsko izvještavanje o sadržaju privatnih bilješki u kojem se navode neprimjereni, uvredljivi sadržaji i pozivi usmjereni na povredu dostojanstva žene, uz to i poslanice Skupštine Crne Gore, upravo su klasičan primjer u kojem jenužno preispitati - ne samo takav stav i odnos prema ženama u Crnoj Gori, već i potrebu prenošenja takvog stava javnosti (potrebe javnosti da zna).

Neprihvatljivo je izražavanje i plasiranje informacija koje vodi moralnoj i drugoj diskreditaciji žena, bez obzira na bilo koje njeno drugo lično svojstvo i zaslužuje osudu.

Stoga i ovom prilikom Zaštitnik poziva medije da svoje izvještavanje prilagode javnom i profesionalnom interesu (uključujući i prenošenje informacija iz drugih izvora) i ne šire uvredljiv govor, govor mržnje i druge izjave kojima se vrijeđa ljudsko dostojanstvo.

Takođe, još jednom apelujemo na sve aktere društvenog života da prilikom iznošenja mišljenja i stavova vode računa o dostojanstvu ličnosti, izbjegavaju neprimjerene sadržaje i informacije čiji je cilj narušavanje ugleda i moralnog integriteta žena.