Odbor za rodnu ravnopravost podržao Izvještaj o radu Zaštitnika

 

Odbor za rodnu ravnopravnost jednoglasno je podržao Izvještaj o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore za 2017.godinu i predložio Odboru za ljudska prava i slobode, kao matičnom odboru, da predloži Skupštini da prihvati Izvještaj.

 Odbor za rodnu ravnopravnost je, u skladu sa članom 137 stav 2 Poslovnika Skupštine Crne Gore, razmotrio Izvještaj o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore za 2017. godinu, u dijelu svoje nadležnosti, kao zainteresovani Odbor.

Zamjenik Zaštitnika za oblast zaštite od diskriminacije Siniša Bjeković i savjetnica Milana Bojović predstavili su ključne podatke, informacije i zapažanja iz Izvještaja.

Predsjednica Odbora, Nada Drobnjak, kazala je da je kroz Izvještaj vidljivo da se radi na primjeni međunarodnih standarda i svijesti javnosti o zaštiti od diskriminacije.Ona je izrazila očekivanja da će najavljeno istraživanje „Istine i zablude o diskriminaciji“ pomoći građanima da se bolje shvati koncept diskriminacije.

„Iz godine u godinu izvještaj je sve bolji, a Institucija je proaktivnija. To govori i o povećanju povjerenja jer se Zaštitniku obraća i sve veći broj građana kroz Dane Zaštitnika“, rekla je ona.

Između ostalog, kazala je i da raduju rezultati Zaštitnika, izvještaji i ostvarena međunarodna saradnja.

Poslanik Zvonko Vuković kazao je da ima samo pohvale na rad Ombudsmana.