Balkanski barometar:Najveće povjerenje u instituciju Ombudsmana

 

Građani Crne Gore, u odnosu na institucije, najviše povjerenja imaju u Ombudsmana, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja Balkanski barometar za 2018. godinu.

Četvrti nastavak Balkanskog barometra, sveobuhvatan je pregled percepcija i očekivanja građana širom regiona Jugoistočne Evrope (SSE), a sproveo ga je Savjet za regionalnu saradnju.

U okviru poglavlja “Percepcija o javnim institucijama i uslugama” (strana 118) , između ostalog se navodi da građani i dalje slabo ocjenjuju Vlade širom regiona. Takođe se kaže da su nezavisne institucije ocijenjene bolje od državnih.

U odnosu na ponuđene institucije (Sudovi i sudstvo; Parlament; Vlada; Ombudsman; Vrhovna revizorska institucija), 28 odsto građana regiona smatra da je parlament najmanje pouzdana institucija, dok najveće povjerenje imaju ombudsmanske institucije - 37 procenata.

“Na pojedinačnom nivou, manje od polovine populacije vjeruje navedenim institucijama, s izuzetkom ombudsmana Kosova (61%) i Ombudsmana Crne Gore (52%) i pravosudnog sistema Cg”, navodi se u izvještaju Balkanskog barametra.

Podatak da instituciji Ombudsmana u Crnoj Gori vjeruje najveći broj njenih građana anketiranih za potrebe ove važne međunarodne inicijative za nas je dodatno značajan jer se istraživanje sprovodi nezavisno od domaćih institucija/organa/organizacija. U tom smislu vjerujemo da je to još jedan dokaz povjerenja koje se mora opravdati u našem daljem radu.

Institucija Zaštitnika podsjeća da je sličan rezultat zabilježen i prilikom istraživanja za 2017.godinu, odnosno da su građani i tada iskazali stav najvećeg povjerenja u odnosu na ombudsmanske institucije (https://www.rcc.int/seeds/files/RCC_BalkanBarometer_PublicOpinion_2017.pdf)

I ovom prilikom Zaštinik poziva građane da se obraćaju instituciji u slučajevima kad smatraju da im je potrebna pomoć i zaštita  u ostvarivanju prava i sloboda.

Kompletan document dostupan je na linku:

https://www.rcc.int/seeds/files/RCC_BalkanBarometer_PublicOpinion_2018.pdf