Završni trening projekta za nadzor nad sektorom bezbjednosti

Trening za zaposlene u instituciji Ombudsmana s akcentom na temi- ljudska prava, rod i sektor bezbjednosti, održan je 11. i 12. jula u Kolašinu.

Trening je organizovan u okviru projekta Jačanje nacionalnih kapaciteta Ombudsmana za nadzor nad sektorom bezbjednosti, koji sprovodi Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Eksperti na četvrtoj obuci bili su Graziella Pavone, ekspertkinja za ljudska prava, rodnu ravnopravnost i bezbjednost (OEBS, Varšava), Radmila Đakonović (koordinatorka za rodnu ravnopravnost, Ministarstvo odbrane) i Desanka Lopičić (sudija Ustavnog suda).

Prvog dana obuke sesije su bile posvećene rodno zasnovanom nasilju-forme, postupanja po žalbama i rodno senzitivni monitoring mjesta za zadržavanje kao i diskriminaciji žena- praksa Evropskog suda za ljudska prava.

Drugog dana, akcenat je bio na integraciji rodnih perspektiva u nadzoru nad sektorom bezbjednosti od strane Ombudsmana i drugih institucija za ljudska prava. Jedna od sesija bila je posvećena rodnoj ravnopravnosti u Vojsci Crne Gore-legislative i opšta zastupljenost žena.

Takođe, učesnici su informisani o smjernicama i dobrim praksama u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore.

Zamjenik Zaštitnika, Siniša Bjeković u ime Zaštinika je zahvalio na realizovanom projektu i podršci koja je na taj način pružena Instituciji.

On je ukazao na značaj inicijative i to što je konkretizovana ideja da se kroz seriju obuka razmotre različiti aspekti uloge Ombudsmana u nadzoru nad sektorom bezbjednosti.

“Vrsni eksperti sarađivali su sa našim službenicima, a dobro je što je ostavljen i prostor za dalju edukaciji”, naveo je zamjenik Bjeković.

On je izrazio očekivanje da će kroz sličan projekat biti nastavljena saradnja sa CEDEM-om i Ambasadom Njemačke.

“Situacija u oblasti ljudskih prava je takva da se svakodnevno moraju ažurirati znanja i dobre prakse kako bi rezultati našeg rada bili što bolji”, kazao je zamjenik Zaštitnika.

On je podsjetio na rezultate istraživanja Balkan barometar 2018, po kojem, u odnosu na institucije, građani Crne Gore najveće povjerenjej imaju u Ombudsmana.

“I ovakvi rezultati su razlog više da smo mi u obavezi da svakodnevno podižemo nivo znanja, saznajemo aktuelne prakse međunarodnih organa I tijela i unapređujemo rad”, rekao je Bjeković.

Ambasade SR Njemačke, Hans Günther Mattern, iskazao je zadovoljstvo zbog uspješno realizovanog projekta i benefita koje je dobila institucija Zaštitnika.

“Tema koju ste odabrali za diskusiju, nadzor sektora bezbjednosti, vodi nečemu što bih nazvao klasično neslaganje tema koje uvijek izazivaju sporenj-odnos države i organa bezbjednosti i prava koje imaju da obezbjeđuju situaciju”, rekao je on.

Ambasador je podsjetio da su u fokusu svih postupanja državnih organa -građani, zaštita njihovih interesa i prava.

“Potrebne su pouzdane mjere zaštite od državnih oragana, a ako to ne funkcioniše, onda je tu institucija Ombudsmana. Ambasada je zainteresovana za podršku Instituciji, koja je ustanovljena kao nezavisna i može funkcionisati samo ako je dovoljno snažna”, ukazao je on.

Ambasador Mattern je podsjetio da u procesu pristupanja EU, Crna Gora unapređuje vladavinu prava.

“Poglavlja 23 i 24 su zahtjevna ali treba ponoviti da se nikada ne može dovoljno naglasiti koliko je za život ljudi značajan napredak u vladavini prava.

Mjerljivi rezultati se ostvaruju tako što zaposleni dobro rade i daju građanima rezultate- da se nisu promijenili samo zakoni već i praksa. Zato na tome vrlo insistiramo”, rekao je on.

Milena Bešić iz CEDEM-a, smatra da je projekat bio primjer dobre saradnje nevladine organizacije, državnih institzucija i ambasade.

Ona je dodala da ih u CEDEM-u raduje podrška Ambasade za projekat koji je inicirao Ombudsman.

“Posebno nam je drago što ste pokazali takav nivo interesovanja da je na vaš predlog došlo do još jednog treninga, koji nije bio predviđen prvobitnimplanom”, rekla je Bešić.

Ona je dodala da su zadovoljni što se moglo izaći u susret potrebama zaposlenih u Instituciji, kao i da je interaktaivna saradnja doprinijela unapređenju kapaciteta.