×
 

Okrugli sto o položaju braniteljki/laca ljudskih prava

Predstavnici institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore bili su učesnici okruglog stola o stanju u vezi sa braniteljkama i braniocima ljudskih prava, koji je organizovao ODIHR.

 Misija ODIHR boravi u Crnoj Gori u sklopu prvog ciklusa procjene u vezi sa braniteljkama/ocima ljudskih prava, s ciljem da pruži podršku akterima u državnim i vandržavnim strukturama Crne Gore u jačanju stanja u ovoj oblasti.

Na okruglom stolu razgovarano je o jačnju svijesti o odgovornosti država da zaštite raniteljke/oce ljudskih prava i predložene preporuke za rješavanje uoćenih nedostataka i izazova. Učesnici skupa bili su predstavnici više državnih organa i institucija, Ombudsmana, civilnog sektora i OEBS-a i ODIHR-a.

 U uvodnom dijelu skupa kao i u prvoj radnoj cjelini u ime Institucije govorio je zamjenik Zaštitnika za oblast zaštite od diskriminacije, Siniša Bjeković.

On je govorio o položaju braniteljki/laca ljudskih prava iz ugla institucije Zaštitnika, s akcentom na saradnji sa civilnim sektorom i medijima.

Bjeković je, između ostalog, kazao da je institucija prirodan saveznik civilnom sektoru i da je unaprijeđena saradnja doprinijela jačanju pozicije i rezultata rada Ombudsmana.

On je podsjetio na veoma važnu ulogu i doprinos NVO evroatlantskim procesima. Ocijenio je da ima napretka u radu i položaju branilaca ljudskih prava ali da treba dalje jačati povjerenje između branilaca i predstavnika javnih vlasti.