×
 

Zlatna savjetnica nominovana za Međunarodnu dječju nagradu za mir

 

Zlatna savjetnica Zaštitnika Jana Rakočević, jedina je iz Crne Gore, ali i sa prostora bivše Jugoslavije, nominovana za ovogodišnju dodjelu Međunarodne dječje nagrade za mir.

Janu, koja je učenica trećeg razreda JU SMŠ “Braća Selić” iz Kolašina za nagradu je predložila institucija Zaštitnika ljudskih prava i slobode Crne Gore, a kasnije (nakon pola godine) zvanično je nominovana od strane Globalne organizacije KidsRights, sa sjedištem u Holandiji.

Ona se prije šest godina, kroz rad učeničkog parlamenta počela upoznavati sa pravima djece a od 2014. je Zlatna savjetnica Ombudsmana.

 “Osjetila sam potrebu da i ja počnem da pomažem u promociji dječjih prava i da ja kao dijete utičem, koliko mogu, kako na odrasle tako i na djecu. Učestvovala sam na brojnim aktivnostima, konferencijama, radionicama”, pojasnila je Jana ovim povodom u izjavi za medije.

 Radila je i na istraživanju stavova djece i izradi Izvještaja Zlatnih savjetnika Ombudsmana o implementaciji preporuka UN Komiteta za prava djeteta.

U oktobru 2017, kao predstavnica Mreže Zlatnih savjetnika Ombudsmana prezentovala je Izvještaj na predsesiji pred UN Komitetom za prava djeteta u Ženevi i tom prilikom iznijela svoj stav (i stavove svojih vršnjaka) o različitim temama i stepenu poštovanja prava djeteta u Crnoj Gori.

 “Čast mi je biti nominovana za ovu prestižnu svjetsku nagradu, nadam se najboljem, ali svakako je i sama nominacija uspjeh”, rekla je ona.

 Jana je jedna od 121 nominovanog djeteta iz cijelog svijeta.

 Promocija njene nominacije putem društvenih mreža u ovom periodu je važan segment koji mu može da joj pomogne prilikom odlučivanja, naravno pored ostalih uspjeha i doprinosa u okviru zaštite i promocije prava djeteta.

 O Janainoj nominaciji više na linku:

 https://kidsrights.org/nominees/jana?fbclid=IwAR3TylppVc5hGp1BOoI7OvmbQh655hfUcxJjngzJPS-PGWpos5mxhX6ict4

#ChildrensPeacePrize