×
 

Godišnji sastanka EQUINET-a

Zamjenik Zaštitnika za oblast anti-diskriminacije, Siniša Bjeković, učestvovao je na godišnjem sastanku Evropske mreže tijela za jednakost /EQUINET/, koji je održan u Briselu.

U fokusu ovogodišnjeg sastanka bili su planovi rada mreže za narednu godinu, kao i posebno izražena potreba za promocijom standarda o tijelima za jednakost zasnovanim na preporukama Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije (GPR 2), te posebno značajne (sa stanovišta praćenja obaveza države u procesu evropskih integracija) preporuke Evropske komisije o standardima tijela za jednakost proizašle iz direktiva EU o jednakosti i objavljene u junu 2018.godine.

Mreže okuplja 46, a sada već 49 tijela za jednakost iz evropskih država članica EU i onih koje to još nijesu, ali svoju opredijeljenost temelje na zajedničkim evropskim standardima jednakosti.

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore punopravni je član EQUINET-a od oktobra 2015.godine i u kontinuitetu koristi standarde i iskustva stečena kroz saradnju u ovoj renomiranoj evropskoj asocijaciji. U toku sastanka izvršen je prijem tri nove članice iz Gruzije, Moldavije i Španije, prema utvrđenij proceduri koja obuhvata provjeru ispunjenja uslova i glasanje članica mreže o prijemu u članstvo.

Zamjenik Bjeković prisustvovaće i seminaru EQUINET-a koji slijedi nakon godišnjeg sastanka na temu međunarodnih standarda kod etničkog profilisanja osoba u zakonodavstvu i praksi evropskih i nacionalnih institucija.

 

*Na fotografiji su Zamjenik Bjeković i predsjedavajuća Izvršnog odbora EQUINET mreže, gospođa Tena Šimonović-Einwalter , zamjenica Pučke pravobraniteljice Republike Hrvatske.