×
 

Srednjoškolci u „Potrazi za ljudskim pravima”

 

Potragom za ljudskim pravima, u kojoj su učestvovali srednjoškolci, danas je započet višednevni program obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava - 10. decembar.

Tim povodom, takmičenje za srednjoškolce u saradnji sa Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda, Vladom Crne Gore i EU Info Centrom, organizovali su Građanska alijansa i Delegacija Evropske unije,

Tri pobjednička tima: srednja mješovita škola " Braća Selić" Kolašin; srednja stručna škola Nikšić I Panto Mališić Berane, putovaće u Berlin, a nagradu je obezbijedila Delegacija EU.

Potraga je počela u EU info centru, a takmičare su pozdravili Zaštitnik Šućko Baković i Plamena Halačeva, šefica Sektora za politiku, evropske integracije i trgovinu iz Delegacije EU.

Zaštitnik je kazao da ga raduje što se veliki broj timova prijavio i što su djeca pokazala želju da se takmičenje u znanju.

Ljudska prava, kako je kazao, treba da budu dio njihove svakodnevice “a današnji obilazak institucija, organizacija i organa značiće vam da čujete o njihovim nadležnostima i vašim mogućnostima”.

On je djeci poželio sreću u takmičenju i apelovao da bezbjednost bude na prvom mjestu, da u igri uživaju i ne opterećuju se rezultatom.

Proglašenje pobjedničkih timova i uručivanje nagrada pobjednicima takmičenja održano je u svečanoj sali Gimnazije „Slobodan Škerović“. Nagrade su uručili: Zaštitnik, šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav i Milan Radović iz Građanske alijanse.

Pobjednički timovi su-

Ukupno 81 srednjoškolac iz 27 škola i 20 gradova ove godine imali su priliku da nauče o ljudskim pravima. Tokom Potrage učenici su o radu različitih institucija i organizacija saznali na neposredan i direktan način, o funkcinonisanju Evropske unije, pravima Roma, osoba sa invaliditetom, ekološkim pravima, pravima potrošača, pravima djece i mladih...

Saradnju u timu, aktivizam, kao i poznavanje ali i poštovanje ljudskih prava iz svojih oblasti ocjenjivali su predstavnici institucije Ombudsmana, zlatni savjetnici Zaštitnika, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Ministarstvo vanjskih poslova, Unija Slobodnih Sindikata Crne Gore, Fakultet političkih nauka, NVO Phiren Amenca, Centar za ženska prava, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Savez slijepih, Tim UN-a u zemlji, Savjet Evrope, Prošlogodišnji pobjednici takmičenja i Udruženje Roditelji.

Osim umješnosti i brzine kriterijumi za pobjedu bili su i saradnja u timu, aktivizam, kao i poznavanje ali i poštovanje ljudskih prava.