×
 

Sastanak sa predstavnicima nadležnih tijela Savjeta Evrope

 

Predstavnici Savjeta Evrope i Jedinice za saradnju i borbu protiv govora mržnje posjetili su instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore kako bi razgovarali o tehničkim detaljima u procesu planiranja projekta na temu antidiskriminacije na zapadnom Balkanu.

To će biti naredna faza Zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope pod nazivom „Horizontal Facility“ za zapadni Balkan i Tursku.

U ime delegacije SE, Stefano Valenti,  Vedran Ian Kjeldsen i Angel Longo pojasnili su da će planirane aktivnosti biti fokusirane na teme zaštite LGBT prava i borbu protiv govora mržnje, uz širi kontekst promocije različitosti i toleranicije.

Zamjenik Zaštitnika za oblast zaštite od diskriminacije, Siniša Bjeković i savjetnice Milena Krsmanović I Milana Bojović ukazali su na okolnosti, potrebe i predloge u vezi sa ovom oblasti rada, dok će u narednoj fazi dogovora biti planirane specifične aktivnosti.

Predstavnici SE iskazali su zadovoljstvo zbog nastavka saradnje sa institucijom Zaštitnika, navodeći da je istraživanja o povjerenju javnosti, odnos javne administarcije i civilnog sektora, svrstavaju u pouzdanog i poželjnog partnera.

Uz zahvalnost za dosadašnju pruženu podršku i prepoznate rezultate, zamjenik Bjeković kazao je da će posebno značajno biti to što će planirane aktivnosti biti decentralizovane na lokalni nivo i time će se i građanima širom Crne Gore približiti navedene teme, a službenicima lokalne samouprave praksa postupanja i međunarodni standardi.