×
 

Konferencija povodom sjećanja na žrtve Holokausta

Civilizacijska je obaveza i potreba da se spriječi i sankcioniše svaka relativizacija, a ne samo negacija zločina Holokausta, kazao je zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković.

On je bio učesnik konferencije povodom obilježavanja 27. januara - Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, koju su organizovali skupštinski Odbor za ljudska prava i slobode i Odbor  za prosvjetu, nauku, kulturu i sport.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija ustanovila je obilježavanje ovog datuma rezolucijom od 1. novembra 2005. godine.

Učesnici Konferencije pridružili su se kampanji #WeRemember, čiji je cilj da se podigne svijest o Holokaustu i svim oblicima ksenofobije i genocida.

Zamjenik Bjeković je rekao da se „ vampir“ Holokausta i sličnih fenomena još uvijek dešava i širi Evropom.

“Obaveza svih je da se to na najefikasniji mogući način spriječi, a korjene ove pojave treba sasjeći”, rekao je Bjeković.

On je ukazao na obavezu da se treba boriti  protiv svake relativizacije zločina Holokausta.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović poručio je da vladavina prava nema alternativu.  On je kazao da će Skupština Crne Gore na tom putu istrajati i determinisati u korjenu sve populističke pokrete koji nemaju dobre namjere “ni prema drugima, a time ni prema sebi”.

Brajović je rekao da na sankcionisanje takvih pojava obavezuju antifašistička prošlost države, kao i multikonfesionalni, multietnički i multikulturalni suživot crnogorskog građanskog društva.

Predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković je istakao da se Generalna skupština Ujedinjenih nacija donošenjem Rezolucije kojom je proglasila Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta rukovodila potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i vjerske mržnje zasnovane na predrasudama.

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Radule Novović kazao je da je Holokaust neizbrisiva mrlja u istoriji civilizacije,” koju je napravio čovjek, odnosno čovjek-čovjeku”.

“ Stradanje miliona nedužnih ljudi čiji je jedini grijeh bio to što su pripadali jednoj naciji ili religiji, opomena je i zavjet mladim generacijama da nastave da stvaraju drugačiji svijet, da se nešto slično nikada ne ponovi”, rekao je on.

Osim predstavnika Skupštine, Vlade i institucije Zaštitnika, na konferenciji su učestvovali i potpredsjednica Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, nerezidentna ambasadorka Izraela u Crnoj Gori, rabin Jevrejske zajednice Crne Gore i predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore.