×
 

Srednjoškolci iz Bara posjetili instituciju Zaštitnika

 

Učenici Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole iz Bara posjetili su danas instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, kako bi se upoznali sa njenim nadležnostima i saznali više o ostvarivanju prava djece i mladih u Crnoj Gori.

Sa učenicima i profesorima Neđeljkom Đurovićem i Ivanom Kovačević, razgovarala je zamjenica Zaštitnika Snežana Mijušković, koja je predstavila nadležanosti Zaštitnika, način obraćanja građana i procedure u sprovođenju ispitnog postupka.

Učenici drugog razreda pokazali su veliko interesovanje za teme iz oblasti ljudskih prava i sloboda,pa su na primjeru svoje lokalne zajednice ukazali na niz problema i nedostataka za koje smatraju da ih treba riješiti.

Na osnovu njihovih zapažanja i informacija, Zaštitnik će pokrenuti postupak po službenoj dužnosti u vezi sa uslovima za održavanje nastave u fiskulturnoj sali kao i bezbjednog prilaza toj školi.

Na sastanku, koji je organizovan posredstvom nevladine organizacije Građanska alijansa, zamjenica Mijušković je srednjoškolcima govorila o najčešćim obraćanjima koja se tiču prava djece i mladih kao i aktivnostima koje je tim povodom preduzeo Zaštitnik.

„Važno je da pokažete zainteresovanost za stvari koje vas se tiču i da budete slobodni i istrajni u ostvarivanju vaših prava“, kazala je zamjenica.

Sa barskim srednjoškolcima i njihovim profesorima razgovarala je, između ostalog, o problemu vršnjačkog nasilja, zaštiti djece u Internet prostoru, diskriminaciji, pravima učenika sa posebnim obrazovnim potrebama, Mreži zlatnih savjetnika Zaštitnika i sl. Osim o pravima, razgovarano je i o obavezama učenika, kao i o njihovoj zainteresovanosti i mogućnostima da se obrate nadležnima i uključe u rješavanje problema i pitanja koji ih se tiču.

S obzirom da je posjeta organizovana na Međunarodni dan djece ulice, 12. april, razgovarano je i o dječjem prosjačenju, kao i o mogućnostima zaštite djece u slučajevima porodičnog nasilja.

Učenici su predstavili ankete koje su na nekoliko tema sproveli među vršnjacima, pripremajući se za posjetu Ombudsmanu. Kroz zanimljive prezentacije predstavili su mišljenja vršnjaka o slobodi izražavanja, zaštiti od diskriminacije i o poštovanju dječjih prava.