Inicijativa za izmjenu i dopunu Zakona o obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potreb

2016-12-07 14:30:20

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, podnio je danas Ministarstvu prosvjetu Inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama, u cilju što efikasnijeg i kvalitetnijeg rješavanja problema angažovanja asistenata u nastavi.

 Inicijativa se osnosi na izmjenu i dopunu člana 30 a Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama („Sl.list RCG“, br.80/04 i „“Sl. list CG“ br. 45/10).

“Neophodno je izmijeniti stavove 1 i 2 ovog člana tako da glase: „Djetetu sa posebnim obrazovnim potrebama u toku pohađanja nastave, obezbijediće se asistent u nastavi, kao tehnička pomoć u pogledu obezbjeđivanja pristupa obrazovanju i obrazovnom postignuću. Komisija određuje rješenjem kojoj se djeci obezbjeđuje asistent u nastavi, kao tehnička pomoć“. Stav 3 brisati”, navedeno je u Incijativi.

 Dakle, suština inicijativa ogleda se u tome da se umjesto sadašnjeg zakonskog rješenja koje predviđa angažovanje asistenata kao mogućnosti, Zakonom to propiše kao obaveza, kako bi svako dijete kojem je ovaj vid podrške potreban, dobilo asistenta. Takođe, predloženо је brisanje odredbe Zakona koja predviđa da asistent po pravilu,obavlja tehničku pomoć kao volonterski rad.

U obrazloženju Inicijative navedeno je da se Zaštitniku obratilo više roditelja djece kojima je dodijeljena podrška u vidu asistenta u nastavi, kao i organizacija koje se bave zaštitom prava djece sa smetnjama u razvoju, ističući problem angažovanja asistenta u nastavi u školskoj 2016/2017 godini. Povodom ovih obraćanja, Zaštitnik je od relevantnih institucija (Ministarstva prosvjete, Ministarstva rada i socijalnog staranja i Zavoda za zapošljavanje) koje su zadužene za realizaciju aktivnosti koje se odnose na angažovanje asistenata tražio izjašnjenja i dobio uvjeravanja da će problem biti riješen i djeca dobiti asistenta.

“Međutim i pored ovih uvjeravanja, stanje nije promijenjeno pa Zaštitnik konstatuje da je problem dalje prisutan i da još uvijek ne postoji adekvatno i održivo rješenje kojim bi se obezbijedio pristup obrazovanju i obrazovnim postignućima djece sa posebnim obrazovnim potrebama. Ovakva situacija dovodi do neizvjesnosti djece kojima je neophodna pomoć i podrška asistenta u nastavi, a takođe i pravne nesigurnosti samih asistenata”, ukazano je u inicijativi.

Zaštitnik je podsjetio da je ustavnim određenjima, međunarodnim dokumentima i domaćim propisima, pravo na obrazovanje garantovano svoj djeci. Utvrđene su obaveze države kako bi svako dijete imalo jednak pristup obrazovanju, u skladu sa njegovim obrazovnim potrebama i psiho-fizičkim mogućnostima.

“Nesporno je da Ministarstvo prosvjete, u cilju unaprjeđenja inkluzivnog obrazovanja, koji je jedan od prioriteta reforme obrazovanja, preduzima mjere i aktivnosti usmjerene na uključivanju sve djece u redovne škole i razrede kako bi se odgovorilo na sve njihove individualne potrebe”, dodaje se u inicijativi.

U Strategiji inkluzivnog obrazovanja u Crnoj Gori 2014-2018, navodi se da je (u prethodnih deset godina) broj djece sa posebnim obrazovnim potrebama, uključenih u osnovne škole znatno povećan, a primjećuje se i blagi porast broja djece uključene u predškolske ustanove. U Strategiji je kao jedna od slabosti navedeno, da podrška učeniku u vidu asistencije u nastavi nije u potpunosti definisana i standardizovana, da je potrebna aktivnija uloga škola u organizaciji i praćenju izvođenja ove podrške i održiv model finansiranja. 

Zaštitnik smatra da je Ministarstvo prosvjete dužno da obezbijedi uslove i preduzme sve neophodne mjere u ostvarivanju prava učenika na obrazovanje među kojima je i pravo na dodatnu podršku u obrazovanju i vaspitanju.

“Imajući u vidu da angažovanje asistenta u nastavi u obrazovno-vaspitnom radu predstavlja vid dodatne podrške djeci iz osjetljivih društvenih grupa (djeci sa teškoćama u razvoju), smatramo da je obaveza Ministarstva prosvete da preduzme mjere, da se toj djeci, bez diskriminacije, obezbijedi dodatna podrška, onda kada nadležna komisija procijeni potrebu za pružanjem ove vrste pomoći i podrške”, kaže se u inicijativi.

Takođe cijenimo da angažovanje asistenata treba da bude uređeno i osmišljeno na način da je održivo i da ovaj vid podrške djeci ne bude uslovljavan bilo kakvim dešavanjima u društvu (izbori i sl.)

Budući da se vaspitanje i obrazovanje djece sa posebnim obrazovnim potrebama finansira iz Budžeta Crne Gore i ovaj vid neophodne podrške finansirao bi se, takođe iz Budžeta.

Napominjemo da smo se ovim važnim pitanjem, bavili i tokom 2011. godine kada smo uputili određene preporuke Ministarstvu prosvjete u cilju kontinuiranog obezbjeđivanja ove usluge. Iste godine izradili smo i Vodič za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama, koji se odnosio i na ulogu asistenata u nastavi.Takođe, u godišnjim izvještajima Zaštitnika bavili smo se u kontinuitetu ovim pitanjem.

Očigledno da ni nakon toga, ali ni određenih sprovedenih radnji Ministarstva, pitanje asistenata u nastavi nije trajno i kvalitetno riješeno, pa smo se sa tim problemo suočili i u ovoj godini. Podsjećamo da je Zaštitnik podržao i apel grupe nevladinih organizacija koje su se u proteklom periodu aktivno zalagale za trajno rješavanje ove problematike.

Zaštitnik očekuje da će Inicijativa biti prihvaćena, kako bi se ova problematika konačno riješila.

 

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h