Zamjenik Bjeković ponovo član Biroa ECRI-ja

2016-12-12 10:54:09

Zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, drugi put zaredom izabran je za člana Biroa (izvršno tijelo) Evropske komisije protiv rasizma i netoleranicje (ECRI).

Ovu funkciju zamjenik Zaštitnika vršiće u naredne dvije godine.

Izbor Bjekovića za člana Biroa ECRI-ja predstavlja svojevrsno priznanje kako za instituciju Zaštitnika tako i za državu Crnu Goru.

ECRI je nadzorno tijelo Savjeta Evrope (SE) sa najširim mandatom, kojem je povjeren zadatak borbe protiv rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije, antisemitizma, netolerancije i homofobije iz perspektive zaštite ljudskih prava, standarda Evropske konvencije o ljudskim pravima, dodatnih protokola i drugih instrumenata Savjeta Evrope.

U svom mandatu ECRI prati zakonodavne politike, administrativne i druge mjere u borbi protiv rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije, antisemitizma i netolerancije, provjerava njihovu efikasnost, predlaže dalje jačanje sistema na lokalnom, nacionalnom i evropskom nivou, formuliše preporuke opšte politike u državama članicama i prati uporedno međunarodno pravo sa ciljem jačanja osnove djelovanja, kada smatra da je to potrebno.

Na standarde ECRI često se pozivaju druga nadzorna tijela Savjeta Evrope kao što je Evropski sud za ljudska prava, ali i institucije EU.

Mandat ECRI-ja se sprovodi kroz tri segmenta: posjete i izvještavanje o situaciji u zemljama članicama Savjeta Evrope (tzv.CBC mehanizam), saradnja sa civilnim sektorom i rad na opštim temema po kojima se daju odgovarajuće preporuke generalne politike.

 Dječja prava  25.03.2024
Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

U Crnoj Gori neophodno je kreirati politike i osigurati uslove za smanjenje nejednakosti i unapređenje socijalne inkluzije starijih, za šta je preduslov obezbjeđenje poštovanje njihovih ljudskih p...

 Dječja prava  25.03.2024
Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore objavio je danas javni poziv za izbor članova/ica Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana i poziva zainteresovanu djecu da pošalju prijave u narednih 20 da...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h