Saopštenje povodom Međunarodnog dana vjerskih sloboda

2017-01-14 13:44:45

 

Saopštenje povodom Međunarodnog dana vjerskih sloboda:

Poštujmo pravo na različitost i nikada ne  umanjimo vrijednost drugih i drugačijih vjerovanja

 

U susret Međunarodnom danu vjerskih sloboda (15. januar), Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore podsjeća da su u međunarodnom i domaćem pravu vjerske slobode dio prava na slobodu misli, savjesti i vjere.

 Ovaj datum prilika je da se podsjetimo da su neke od temeljnih vrijednosti svakog društva njegov multietnički i vjerski sklad, suživot i tolerancija. To je ono po čemu se Crna Gora prepoznaje, ali što, upravo zbog toga, moramo njegovati, promovisati i unapređivati.

Tvorci Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima ugradili su temeljne elemente vjerskih sloboda kao univerzalne vrijednosti na kojima počiva savremeni koncept ljudskih prava i sloboda. Njen član 18 kaže „Svako ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjere; to pravo uključuje slobodu da se mijenja vjera ili uvjerenje i slobodu da se, bilo pojedinačno ili u zajednici sa drugima, javno ili privatno, iskazuje svoja vjera ili uvjerenje poučavanjem, praktikovanjem, bogosluženjem i obredima“.  

U tom smislu i doktrinarni pristup ukazuje da se i u samim korjenima ljudskih prava i sloboda, kao i savremenoj demokratiji i konceptu vladavine prava danas, nalaze i religijski izvori i predstave o temeljnim civilizacijskim vrijednostima.

Sloboda misli, savjesti i vjere, temeljne su slobode koje se jednako odnose na teistička ili vjerska uvjerenja i uključuju sva uvjerenja koja sadrže određene poglede na svijet i normativni kodeks ponašanja. Ove slobode podrazumijevaju da niko ne smije biti doveden u nepovoljniji položaj u odnosu na druge zbog svoje pripadnosti bilo kojoj vjerskoj zajednici, kao ni zbog nereligioznih uvjerenja.

Povodom Dana vjerskih sloboda, Zaštitnik poziva sve građanke i građane da u svom ponašanju i djelovanju uvijek imaju u vidu ova moralna načela i pravne standarde, koji osim ovlašćenja traže i obavezu uzdržavanja od svakog zlonamjernog i naročito agresivnog nametanja svojih vjerskih principa i vjerovanja. Ovo zato što bi u samoj osnovi vjerska sloboda trebala biti tolerancija za druge članove društva koji ne pripadaju istoj grupi. Od ovog zahtjeva i njemu pripadajuće obaveze ne može biti oslobođen nijedan član/ica zajednice u kojoj živimo, niti se bilo kome može dozvoliti da svoju slobodu koristi tako što bi ograničio drugog u njegovim vjerskim pravima i slobodama.   

Zbog toga je nužno reagovati na služajeve govora mržnje, diskriminaciju, ali i druge oblike netolerancije i agresije zasnovane na vjeri i poslati snažnu poruku da se takva neprihvatljiva ponašanja moraju efikasno sankcionisati, bez obzira na motive koji do nje dovode.  

Poštujmo pravo na različitost i nikada ne  umanjimo vrijednost drugih i drugačijih vjerovanja!

Obilježavanje ovog Međunarodnog dana iniciralo je Međunarodno udruženje za vjerske slobode, nevladina organizacija koja ima savjetodavni status u UN-u, UNESCO-u i Savjetu Europe. Države ga obilježavaju na različite datume, ali sa istim ciljem –da se promovisanjem tolerancije i jednakosti širi svijest o važnosti poštovanja svih vjera i prava njihovih vjernika, jednako kao i onih koji sebe smatraju ateistima.

 

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h