Saopštenje Zaštitnika povodom Dana novinara Crne Gore

2017-01-22 12:45:36

Dan novinara Crne Gore, osim istorijske i kulturne vrijednosti koje ima kao podsjetnik na izdavanje prvog broja lista Crnogorac, važan je i kao prilika da se iznova ukaže na nemjerljivo veliki značaj medija u svim vremenima, okolnostima i izazovima crnogorskog društva.

Uticaj medija u aktuelnom vremenu i njihovo prisustvo u svakodnevici čini se da je veće nego ikad, zbog unaprijeđenih i lako dostupnih tehnoloških dostignuća, a mi ga naročito prepoznajemo u oblasti unapređenja i zaštite ljudskih prava.

Međutim, danas kada ukazujemo na nesporne pozitivne efekte i uticaj koji mediji imaju u svim životnim sferama, neophodno je skrenuti pažnju i na potrebu unapređenja uslova rada pripadnika ove profesije. Zabrinjavaju podaci Sindikata medija, iz kog je nedavno saopšteno da novinari smatraju da je njihov položaj i kredibilitet oslabio, da se radno vrijeme povećalo, da dosta njih radi „na crno“, za platu koja je ispod prosječne na nivou države i što je ukupno stanje posebno teško u nekim lokalnim medijima. I podatak da se broj zaposlenih u medijima za tri godine smanjio za 725 opominje i razlog je za zabrinutost.

Nesporno je da novinari kao nosioci informativnih i obrazovnih uloga, pokretači pozitivnih promjena, kontrolori vlasti i svjedoci svih društvenih procesa, zaslužuju bolji status u društvu, a obaveza je sistema kao cjeline da kontinuirano radi na unapređenju tih uslova, prije svega u ekonomskom i bezbjednosnom, ali i u svakom drugom smislu.

Sa druge strane, jačanje autoriteta, kredibiliteta i povjerenja javnosti u novinare može se graditi samo uz dosljedno poštovanje pravila struke i propisa, čija primjena bi trebala da bude obezbijeđena i boljom samoregulacijom, kao i posvećenim radom na poboljšanju etičkih i profesionalnih standarda u medijima.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda svim zaposlenima u medijskom sektoru čestita ovaj važan datum i želi uspjeh i napredak u radu .

 

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h