Sastanci sa članovima ekspertske misije

2017-02-13 13:28:22

U instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore  30. januara, 3. i 13. februara odražani su sastanci sa ekspertima u okviru Horizontalnog programa – projekta „Unapređenje zaštite ljudskih prava pritvorenih i zatvorenih lica u Crnoj Gori“.

Cilj sastnaka bila je razmijena informacija koje ekspertima mogu biti korisne za analizu postojećeg stanja, pripremu programa obuka i izradu preporuka za unapređenje sistema zaštite pritvorenih i zatvorenih lica od zlostavljanja.

Na prvom od pomenutih sastanaka Zaštitnik Šućko Baković, zamjenica Zdenka Perović i savjetnice Marijana Sinđić i Danijela Brajković razgovarali su sa predstavnicom Savjeta Evrope, Tatjanom Miranović, internacinalnim ekspertima Catherine Creamer i Vladimirom Ortakovim i nacionalnom ekspertkinjom Mirjanom Radović.

Na sastanku je diskutovano o ljekarskim  pregledima pri prijemu, vođenju evidencije i prijavljivanju zlostavljanja u zatvorima.

Predstavnici institucije iznijeli su svoja zapažanja na ovu temu i predstavili funkcionisanje NPM-a u Crnoj Gori. Oni su naglasili da je u fokusu NPM-a u 2016. godini bila upravo zdravstvena zaštita zatvorenika u Zatvoru za izvršenje krivičnih sankcija kao i dostupnost sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštitne pritvorenim i zatvorenim licima.

Na sastanku održanom 3. februara predstavnici Institucije sastali su se sa internacionalnim ekspertima Geertje Elsingom, John Wadhamom, dok jeu ime Savjeta Evrope (SE) prisustvovala Tatjana Miranović.

Tema o kojoj se raspravljalo bila je prevencija zlostavljanja od strane policije. Eksperte je zanimalo kakav je stav Institucije u vezi sa pitanjima iz poslednjeg izvještaja CPT koja se tiču pritvorenih ili uhapšenih lica od strane policije, kakav je utisak NPM-a o stanju u policiji i postupanja sa zadržanim lica kao i koji tip obuke bi imao najveći uticaj u smislu sprečavanja zlostavljanja.

Zaštitnik Baković je istakao da je u prehodnom periodu Institucija imala dosta posla kada je u pitanju postupanje policije, navodeči da je utisak da policija nije spremna na pravi način da postupa u slučajevima građanskih nemira i protesta. On smatra da je potrebno održavati kontinuirane obuke s posebnim akcentom na psihološku pripremu policajaca, u cilju adekvatnog odgovora na određeni nivo pritisaka.

Na posljednjem sastanku sa predstavnicima Institucije razgovarali su internacionalni eksperti John McGakin, Max Murray kao i nacionalni ekspert Milan Radović i predstavica SE, gđa.

Tema sastanka bila je prevencija zlostavljanja u zatvorima. Eksperte je interesovalo kako funkcioniše zatvorski sistem u Crnoj Gori, kakva su iskustva NPM-a u ovoj oblasti i šta treba unaprijediti u postupanju zatvorskih službenika.

Zaštitnik Baković, između ostalog je naglasio da je pozitvno što zatvorenici imaju slobodu da se obrate predstavnicima Institucije, na šta ukazuje i broj pritužbi koje stižu. On je ocijenio da su i obilasci NPM-a u zatvorima doprinijeli vidljivosti, da stanje u zatvorima jeste bolje nego prije par godina ali da i dalje treba ulagati trud i napor kako bi situacija bila još bolja i kako bi se postigli očekivani standardi o ovoj obalsti.

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h