Reagovanje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore povodom aktuelnih dešavanja

2017-02-17 10:38:51

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda izražava zabrinutost i oštro osuđuje aktuelna dešavanja u političkom i javnom životu Crne Gore, u kojima se na krajnje neprimjeren način izražavaju stavovi i pokušavaju ostvariti ciljevi i apeluje na hitno smirivanje tenzija.

Scene nedostojne bilo kog mjesta u demokratskoj i pravnoj državi viđene su prethodnog dana u crnogorskom parlamentu, a ukupnu situaciju dodatno pogoršava što su glavni akteri poslanici, predstavnici naroda, koji bi trebalo da budu njihovi dostojni reprezenti i uzori. Neshvatljivo je i neprihvatljivo da se u zakonodavnom domu i mjestu koje treba da je simbol i reper demokratskih kapaciteta države dešavaju scene nasilja, bilo verbalnog ili fizičkog, a posebno nedopustivo vrijeđanje po etničkim i drugim ličnim svojstvima. Političari, kao nosioci odgovornih funkcija, uvijek i na svakom mjestu u skladu sa tim treba da prilagode i svoje istupanje i djelovanje.

Kao što smo reagovali i u nekim ranijim slučajevima kada je crnogorski parlamentarizam bio narušen neodgovorim djelovanjem pojedinaca i grupa, i ovog puta ukazujemo da ne želimo komentarisati otvorene političke odnose i pitanja, već pozvati  na smirivanje situacije i povratak kulturi dijaloga.

Očigledno je da se negativna atmosfera sa političkog podijuma prenijela i na građane, pa smo svjedoci veoma negativnih ponašanja i izražavanja mišljenja, kojima se prelaze standardi zagarantovanih ljudskih prava, posebno u sferi društvenih medija i portala. U tom kontekstu, očekujemo efikasnu reakciju svih organa nadležnih za sprovođenje zakona.

I današnja događaja i nemile scene ispred državnih organa opominju da sve probleme treba rješavati unutar institucija sistema i legitimnim sredstvima. Ne dovodeći u pitanje pravo na protest i iskazivanje građanskog nezadovljstva smatramo da ono mora biti odmjereno u odnosu na očuvanje temeljnih vrijednosti jednog društrva, prije svega vladavinu prava kao i javni red i mir.

Zbog ukupnih dešavanja u društvu, Zaštitnik poziva na mir, toleranciju i dijalog kao jedini put za prevazilaženje svih problema.

 

                                                                                                                                                        Zaštitnik ljudskih prava i sloboda

                                                                                                                                                                          Crne Gore

                                                                                                                                                                     Šućko Baković

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h