Sastanak sa predstavnicama/ima organizacije „Koračajte sa nama – Phiren amenca“

2017-02-17 15:06:48

Stanje u romskoj zajednici najbolje i najefikasnije će promijenii njeni članovi - naravno ne sami, već u saradnji sa državom, kazao je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, navodeći da dobija veoma mali broj pritužbi od pripadnika romske nacionalne manjine .

 Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković i zamjenik Zaštitnika Siniša Bjeković održali su sastanak sa aktivistima/kinjama romske organizacije mladih „Koračajte sa nama – Phiren amenca“, čiji je izvršni direktor Elvis Beriša.

Predstavnici romske organizacije upoznali su Zaštitnika sa projektom “Monitoring položaja Roma u Podgorici”, koji realizuju u cilju detaljnog upoznavanja pripadnika tog manjinskog naroda sa Strategijom za socijalnu inkluziju Roma u Crnoj Gori 2016-2020.

U grupi od devet pripadnika ove organizacije bili su studenti Pravnog i Fakulteta političkih nauka, prva Romkinja koja je upisala master studije, dobitnik diplome Luča, jedan učenik gimnazije “Slobodan Škerovič” kao i učenici srednje stručne škole “Spasoje Raspopović” i “Mirko Stanić”. Svi oni, kako su saopštili, prošli su obuku o praćenju slučajeva kršenja ljudskih prava.

Zaštitnik je ocijenio da je veoma korisno to sum lad iljudi savladali početna znanja o zaštiti ljudskih prava.

“Nezadovoljavajuće je stanje romske zajednice u Crnoj Gori i mi to uvijek ističemo. Ni u mnogim drugim zemljama je stanje nezadovoljavajuće, ali to našoj državi ne smije biti opravdanje”, kazao je on.

Zaštitnik je naveo da je i pored određenih ostvarenih napredaka, ta zajednica i dalje zapuštena.

Zato je ohrabrio goste da nastave sa aktivizmom, učenjem i zalaganjem, jer smatra da stanje u bilo kojoj zajednici najbolje i najefikasnije mijenjaju upravo njeni pripadnici – svakako ne sami, već u saradnji sa sistemom.

On je ukazao da Institucija dobija veoma malo pritužbi od  Roma i da bi u tom smislu proaktivniju ulogu trebalo da ima Savjet Roma.Zaštitnik je dodao i da u Crnoj Gori nije bilo pokrenutog nijednog sudskog postupka pa ni presude zbog kršenja prava Roma.

Zaštitnik je iskazao spremnost da neko od predstavnika organizacije “Koračajte sa nama” po završetku studija volontira u instituciji i bliže se upozna sa njenim nadležnostima i načinom rada.

Zamjenik Bjeković pozvao je predstavnike organizacije “Koračajte sa nama – Phiren amenca“ da se češće obraćaju instituciji kako bi se kroz češću razmjenu iskustava i saznanja djelovalo što proaktivnije, sa obje strane.On je gospodinu Beriši predložio učešće na predstojećoj regionalnoj konferenciji o diskriminaciji u oblasti zapošljavanja, koju će Institucija organizovati u maju.

Beriša je ukazao da nema dovoljno mladih aktivista u romskoj zajednici i da je potrebno sprovoditi obuke kako bi se to promijenilo i kako bi Romi znali da prepoznaju kršenje svojih prava i adekvatno ih prijave.

Gosti su govorili o svojim iskustvima i zapažanjima, a na sastanku je bilo riječi i o konkretnim slučajevima koji su se dogodili u ranijem periodu a u kojima se sumnja na diskriminaciju kao i o pojavi prosjačenja, obrazovanju Roma, njihovoj zdravstvenoj zaštiti, primjerima govora mržnje, posebno na Internetu, ali i političkoj participaciji u skladu sa principom afirmativne akcije, za koju se Zaštitnik zalaže.

Dogovoreno je da se održavaju kvartalni sastanci kako bi se razmijenile informacije o stanju rosmke populacije na terenu i kako bi se predstavnici Instiucije konkretnije bavili rješavanjem problema.

Sastanak sa predstavnicama/ima organizacije „Koračajte sa nama – Phiren amenca“ Sastanak sa predstavnicama/ima organizacije „Koračajte sa nama – Phiren amenca“
Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h