Zaštitnik: Nasilje nad djecom se ne može opravdati

2017-02-27 12:36:37

Na osnovu rada sa djecom i njihovog obraćanja Instituciji evidentno je da je problem nasilja nad djecom prisutan u crnogorskom društvu, a posebno u porodici, školama kao i vršnjačko nasilje, kazao je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković.

Zaštitnik je danas bio učesnik konferencije „Zaustavimo nasilje nad djecom“, koju su organizovali Vlada Crne Gore i UNICEF, a govorio je o nasilju nad djecom u Crnoj Gori, sa aspekta Institucije.


On je kazao da je skup prilika da se pozovu svi nadležni organi i ustanove da preduzmu neophodne mjere i radnje koje će biti usmjerene na zaustavljanje nasilja nad djecom i stvaranja sigurnog i bezbijednog okruženja za djecu, u porodici, u školama – školskom okruženju i u lokalnoj zajednici.


„U anlizi nasilja nad djecom naša su zapažanja da je ovo nasilje najprisutnije u okviru porodice. U većini djeca su žrtve – svjedoci nasilja. Tradicionalno svatanje porodice i porodičnih odnosa doprinosi da se ovo nasilje nedovoljno prijavljuje (ostaje u krugu porodice)“, ukazao je Zaštitnik Baković.

On je podsjetio da je, u skladu sa Konvencijom o pravima djeteta, nasilje definisano kao „svi oblici fizičkog i mentalnog nasilja, povređivanja i zlostavljanja, zapostavljanja ili nemarnog postupanja, maltretiranja ili ekspalatacije, uključujući i seksualno zlostavljanje“. Ukazao je da su se države ugovornice obavezale da preuzmu sve odgovarajuće mjere da zaštite djecu od svih oblika zlostavljanja i nasilja dok su djeca pod starateljstvom roditelja, zakonskih staratelja ili drugih lica

“Nasilje nad djecom se ne može opravdati. Nasilje nad djetetom u bilo kom obliku pokazuje djetetu da je nasilje prihvatljivo i time se održava ciklus nasilja”, poručio je on.


Zaštitnik je predstavio na koje načine se u okviru mandata Zaštitnika posebna pažnja poklanja prevenciji i zaštiti prava djeteta. Takođe je ocijenio da postojeći sistem evidencija o slučajevima nasilja, preduzetim mjerama i končnom ishodu postupanja nije zadovoljavajući I da još uvijek nedostaje jedinstvena evidencija.


On je naveo da su prema podacima Sudskog savjeta, sudovi u Crnoj Gori imali u radu u 2015.godini 228, a u 2016.godini 249 predmeta zbog krivičnog djela nasilje u porodici i porodičnoj zajednici. U 2015.godini donijeto je 128 a u 2016.godini 167 osuđujućih presuda.


“Postupajući po pritužbama i kroz aktivnosti koje su podrazumijevale neposredan rad sa učenicima osnovnih škola zapazili smo sve aktuelniji problem vršnjačkog nasilja. Prisutnost vršnjačkog nasilja i sve više pritužbi učenika na nasilje koje se dešava u školi, školskom okruženju i lokalnoj sredini upićuje na zaključak da je pojava nasilja među ili nad djecom u porastu ili su možda djeca slobodnija da govore o tome i prijavljuju nasilje”, naveo je Zaštitnik.


Prema njegovim riječima, bez obzira na razlog porasta pritužbi koje se odnose na ovu pojavu, vršnjačko nasilje i nasilje nad djecom predstavlja društveni problem koji zahtjeva rešavanje na višem, a ne samo na nivou vaspitno-obrazovne ustanove.


On smatra da adekvatnog odgovora na vršnjačko nasilje ne može biti bez uključivanja stručnih saradnika i to socijalnog radnika, koji je spona između škole i porodice, psihologa i specijalnog pedagoga, koji će preduzimati preventivne mjere i tretirati ponašanje djece kako ne bi došlo do nasilnih situacija.


“Mišljenja smo da usko specijalizovani stručnjaci treba da budu kontinuirano uključeni u praćenje ponašanja djece, prepoznavanje djece u riziku i preventivno djelovanje, a ne kroz angažovanje od slučaja do slučaja”, zaključio je Zaštitnik.


Današnja konferencija označila je i početak javne debate o roditeljstvu i nenasilnom vaspitanju djece u Crnoj Gori. Konferencija je organizovana u okviru globalne kampanje o zaštiti djece od nasilja kojoj se Crna Gora pridružila u julu 2016. godine.


Konferenciju su otvorili ministar pravde Zoran Pažin, otpravnik poslova i šef sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Andre Lis i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks. Na skupu su govorili predstavnici Vlade kao i drugi relevantni stručnajci na ovu temu iz zemlje i inostarnstva.


Pažin je rekao naveo je da je dostignuti nivo dječjih prava u jednom društvu najmjerodavniji pokazatelj u kojoj mjeri su ostvarene ljudske slobode i prava.

Perks je kazao da su negativna isksutva, nasilje i zanemarivanje daleko prisutniji nego što se to ikada pretpostavljalo.
Kako je naveo, do 40 odsto djece raste sa lošom povezanošću i sa svojim roditeljima, a samo jedna petina djece ne doživi nikakvu vrstu negativni iskustava u djetinjstvu.


"Recimo glasno i jasno da ćemo konačno prekinuti javni tabu kojim se prikriva ovaj problem i da ćemo o njemu otvoreno progovoriti, truditi se da stvorimo snažne i međupovezane servise kojima se promoviše pozitivno roditeljstvo i zaštita od nasilja i negativnih isksutava tokom čitavog djetinjstva, kao i da ćemo osigurati da oni koji žele da naude djeci i da ih iskorišćavaju dođu pod pun udar zakona“, poručio je Perks.

Lis je kazao da se ne smije dozvoliti da ijedno dijete živi u strahu, posebno u svojim porodicama.„Nasilje je zločin protiv koga svi moramo ustati. Svaka pojedinačna osoba je zadužena da mijenja svoju percepciju ka društvu koje vrijednuje ljudska prava i štiti svakog pojedinca“, saopštio je Lis.

Zaštitnik: Nasilje nad djecom se ne može opravdati Zaštitnik: Nasilje nad djecom se ne može opravdati
Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h