Ombudsman Baković i ministarka Kovačević razgovarali o aktivnostima države u slučaju dolaska migranata u Crnu Goru

2016-03-18 23:32:33

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković razgovarao je danas sa ministarkom rada i socijalnog staranja Zoricom Kovačević o aktivnostima države u slučaju dolaska migranata u Crnu Goru, s aspekta poštovanja ljudskih prava.

Sastanak je održan u skladu sa najavljenim aktivnostima Zaštitnika u okviru obilježavanja  Evropske sedmice akcije protiv rasizma (European Action Week against Racism), u susret 21. martu - Međunarodnom danu eliminacije svih oblika rasne diskriminacije.

Fokus aktivnosti Zaštitnika ove godine je dominantno na razmatranju pripremljenosti države za eventualni priliv migranata. Iako Crna Gora nije pogođena izbjegličkim talasom, zbog važnosti ovog pitanja Zaštitnik je odlučio da u okviru ovogodišnje kampanje sa predstavnicima nadležnih državnih institucija razgovara o toj temi.

Ministarka Kovačević podsjetila je da je Vlada  u novembru prošle godine usvojila plan djelovanja države za slučaj priliva migranata i formirala Koordinacioni odbor i Operativni tim, u čijem su sastavu predstavnici svih ministarstava i ostalih nadležnih institucija.

Ona je sa Zaštitnikom razgovarala o detaljima u vezi sa aktivnostima koje se preduzimaju u skladu sa predviđenim planom u slučaju promjene migrantske rute, iz aspekta zaštite ljudskih prava i sloboda.

„Crna Gora će poštovati sve standarde, i međunarodne konvencije o zaštiti ljudskih prava, u svim aspektima zaštite migranata koji bi eventualno došli u Crnu Goru u izbjegličkom talasu, bez obzira da li je ruta prolazna ili je u pitanju smještaj. Sve ćemo uraditi da ispoštujemo njihova ljudska prava, s posebnim naglaskom na ranjive kategorije“, naglasila je ona.

Ministarka je saopštila da je država Crna Gora potpuno spremna na mogućnost promjene rute migranata.

 „Vlada je utvrdila sve nadležnosti ministarstava, državnih organa i institucija, međunarodnih partnera i nevladinog sektora. Operativni tim je pripremio mjesta eventualnog ulaska, i tu je obezbijeđeno zemljište. Potpisani su ugovori sa građanima čije je zemljište, dovedena je struja, napravljen put i adaptirane su karaule za nadgledanje granice, a obezbijeđeni su i kontejneri u kojima bi se pružala zdravstvena pomoć “, kazala je Kovačević.

Ministarka je dodala da se na dnevnom nivou prikupljaju informacije o tom pitanju. „Iako za sada nema najava, spremamo se kao da će sjutra biti“.

Prema njenim riječima, za djecu i majke ranjivih grupa smještaj bi bio obezbijeđen u Ljuboviću, a postoje i alternativna rješenja. Kovačević je kazala da su u toku i  dodatne obuke kadra iz Ljubovića i centara za socijalni rad  koji bi radili sa djecom .

Međunarodni dan suzbijanja rasne diskriminacije (21. mart) ustanovile su Ujedinjene nacije kako bi podsjetile i upozorile na »Massaker von Sharpeville« kada je u Južnoafričkoj Republici ubijeno 69 ljudi koji su mirno demonstrirali protiv aparthejda.

 

                                      Institucija Zaštitnika

                                  ljudskih prava i sloboda Crne Gore

Institucija 16.04.2024
Posjeta polaznika/ca Škole tranzicione pravde

Posjeta polaznika/ca Škole tranzicione pravde

Polaznici/ce III generacije Škole tranzicione pravde, koju organizuje Centar za građansko obrazovanje, posjetili su instituciju Zaštitnika, upoznali se sa nadležnostima i načinima postupanja. Pr...

 Dječja prava  12.04.2024
O dječjim pravima sa dejcom u Beranama i Mojkovcu

O dječjim pravima sa dejcom u Beranama i Mojkovcu

Zamjenica Zaštitnika sa savjetnicama obišla je osnovne škole “Vuk Karadžić”, “Radomir Mitrović”, Centar za socijalni rad i učenički dom u Beranama. Osnovnu školu “Vuk Karadžić�...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h