ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE INSTITUCIJE ZAŠTITNIKA I NVO „ MLADI ROMI“

2017-04-11 09:15:30

Dana 07.04.2017.godine Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore je u saradnji sa NVO „Mladi Romi“ organizovala konferenciju „Pravo na adekvatno stanovanje za Rome i diskriminacija u oblasti stanovanja“ a koja je dio projekta „Zajedno za inkluziju Roma i Egipćana kroz transparentne i održive javne politike“. Ovaj projekat NVO „Mladi Romi“ sprovodi u saradnji sa Građanskom alijansom, Centrom za romske inicijative, Centrom za demokratsku tranziciju, i Phiren amenca. Pojekat je podržan od strane Fondacije Institut za otvoreno društvo iz Budimpešte. 

Na konferenciji su se, u okviru prvog panela, prisutnima u ime domaćina obratili izvršni direktor NVO “Mladi Romi” Samir Jaha i zamjenik Zaštitika mr Siniša Bjeković a cijeneći značaj ove oblasti, o ovoj temi su govorili I NJ.E. Aivo Orav - ambasador Delegacije Evropske Unije , Klaus Mock - Regionalni koordinator za Crnu Goru I Srbiju HELP-a i Orhan Usein - koordinator akcionog tima za integraciju Roma 2020.

Svi panelisti su se složili da je kontinuirana međuinstitucionalna saradnja jedan od ključnih uslova za efikasnost zaštite ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, kao i da romska i egipćanska populacija spada u grupu koju karakteriše intenzivna socijalna isključivost, socijalna segregacija i siromaštvo. Stoga je važno ovom pitanju posvetiti posebnu pažnju, kako u duhu potrebe za solidarnošću i poštovanju EU standard, tako i iz razloga što se efektivnom socijalnom inkluzijom Roma i Egipćana jača čitavo društvo kao politička zajednica.

Uslovi stanovanja predstavljaju jedno od najbitnijih mjerila životnog standarda. Određeni procenat pripadnika romske i egipćanske populacije nema skoro nikakav stalan smještaj, a mnogi borave u prostoru koji ni približno adekvatan za stanovanje.

U drugom dijelu konferencije, učešće su uzeli Marko Čanović - generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja Ministarsva održivog razvoja i turizma, Milan Radović –NVO Građanska alijansa, Leon Đokaj - generalni direktor Direktorata za unaprjeđenje i zaštitu prava manjinskih naroda Ministarstva za ljudska i manjinska prava, i Dina Knežević – savjetnica Zaštitnika.

Između dva panela, učesnici konferencije su imali priliku da pogledaju izložbu fotografija, aktivistkinje NVO “Mladi Romi” Une Jovović koje na svojstven način prikazuju dio zbilje i svakodnevice.

ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE INSTITUCIJE ZAŠTITNIKA I NVO „ MLADI ROMI“ ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE INSTITUCIJE ZAŠTITNIKA I NVO „ MLADI ROMI“
Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h