Seminar EQUINET-a o promociji putem društvenih medija

2017-04-13 19:16:54

Savjetnica za odnose s javnošću i međunarodnu saradnju, Milana Bojović, učestvovala je na seminaru posvećenom promociji tijela za jednakost i institucija ombudsmana na društvenim mrežama, koji je u Dablinu (Irska) organizovala Evropska mreža tijela za jednakost /EQUINET/.

Seminar koji je održan 4. i 5. aprila bio je prilika da učesnici iz 15ak evropskih država razmijene iskustva o potrebi promocije institucija na društvenim mrežama-prednostima takve komunikaije sa građanima ali i izazovima i problema koji prate takve aktivnosti.

S obzirom na uticaj i dostupnost interneta kao i napredne mogućnosti komunikacije koje se ostvaruju  preko društvenih mreža, ocijenjeno je da su neke od glavnih prednosti takvog angažovanja institucija približavanje građanima kroz interaktivan pristup kao i besplatna promocija sa dalekosežnim uticajem i korišćenjem efektnijih sadržaja, prije svega fotografija i video materijala.

Sa druge strane među glavnim problemima su nedostatak kadra u sektorima za komunikaciju i odnose s javnošću, posebno činjenica da online aktivnosti zahtijevaju gotovo cjelodnevni angažman, administriranje sadržaja, obezbjeđivanje odgovora i stim u vezi konsultacije sa nadležnima, sprovođenje kampanja, monitoring njihove uspješnosti i sl. Posebno je izazovno obezbijediti pravovremene i adekvatne reakcije na sadržaje govora mržnje i/ili drugih neprihvatljivih načina izražavanja mišljenja i postavljanja negativnih sadržaja. Takođe, kao posebno kompleksne ocijenjene su situacije u kojima tijela za jednakost funkcionišu u okviru institucija ombudsmana, pa je s tim u vezi potrebno osmisliti da li je efektnije i efikasnije da svi sektori zasebno otvore naloge na društvenim mrežama ili da djeluju objedinjeno.

Ukazano je na potrebu kreiranja posebnih digitalnih strategija koje treba ugraditi u generelne komunikacione strategije institucija kako bi se na konkretan i precizan način uredilo pitanje odgovornosti i zaduženja (preporučen multisektorski pristup), definisao pristup i način sprovođenja aktivnosti kao i praćenje njihovh efekata, reakcije na negativne sadržaje I sl.Predstavljene su prednosti i mane za nekoliko najpopularnijih online platformi, poređene su sa tradicionalnim načinima komunikacije sa građanima (saošptenja za javnost, web sajtovi, konferencije i slični događaji, newsletteri I dr), a kroz radionice su učesnici razmjenjivali iskustva, mišljenja i pokušali definisati što adekvatnije zaključke i preporuke koji će biti ugrađeni u priručnik EQUINET-a o društvenim medijima.

Seminar EQUINET-a o promociji putem društvenih medija
Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h