Zaštitnik u Skupštini Crne Gore predstavio Izvještaj o radu

2017-04-28 09:41:37

 

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, predstavio je u Skupštini Crne Gore Izvještaj o radu Institucije za 2016. godinu, koji je parlament potom usvojio.

Zaštitnik je saopštio da je 2016  godina  za Instituciju bila radna, dinamična i izazovna.

“U izvještajnoj godini završen je postupak akreditacije naše Institucije kod Međunarodnog koordinacionog komiteta Nacionalnih Institucija za zaštitu ljudskih prava i Instituciji je dodijeljen status B (dato je nekoliko preporuka u cilju usklađivanja sa Pariskim Principima)”, podsjetio je on.

Zaštitnik je ukazao da je nastavljen trend rasta broja pritužbi i obraćanja građana.

“U radu smo imali 28,30% predmeta (907) više u odnosu na prethodnu godinu  Postupak je okončan u 96,47%predmeta ( 875 predmeta ), a u tekuću 2017.godinu je prenijeto 3,52% predmeta (32 predmeta).Povećan je broj datih preporuka - u 115 predmeta data je 231 preporuka. Takođe je povećan i broj predmeta pokrenutih po sopstvenoj inicijativi 62 -  što je duplo više od prethodne godine”, naveo je Baković.

Zaštitnik je, između ostalog, kazao da je u postupanjima po pritužbama zapaženo da su i dalje prisutne slabosti u radu javne uprave koje se nepovoljno odražavaju na brzo i jednostavno ostaviravanje prava građana i pravnih lica.

Prema njegovim riječima, organi javne uprave nerijetko ne poštuju zakonom utvrđene rokove za odlučivanje. “U nekim slučajevima donose više puta istu ili sličnu odluku o određenom zahtjevu (tzv.“ping-pong“ odlučivanje), iako je neposredno viši organ po žalbi ili sud po tužbi u upravnom sporu utvrdio određene nepravilnosti i naložio njihovo otklanjanje”.

Dajući kratak pregled rada i rezultata po oblastima, Zaštitnik je rekao da je u izvještajnoj godini pažnja posvećena zaštiti prava lica lišenih slobode sa akcentom na zaštitu i prevenciju od torture kao i da je zabilježen značajan porast broja pritužbi od strane lica lišenih slobode (gotovo trostruko više nego u prethodnoj godini.)

“Ostvaren je dalji napredak u saradnji sa Upravom ZIKS-a, što je rezultiralo značajnim povećanjem slučajeva u kojima su povrede prava i konstatovane nepravilnosti otklonjene u toku postupka, u 70% slučajeva.  Unaprijeđeni su materijalni uslovi u ZIKS-u, ali još uvijek postoji potreba za dalja unapređenja ovih uslova u Istražnom zatvoru u Bijelom Polju i u KPD-omu Podgorica “, konstatovao je Baković.

Što se tiče prava djeteta i mladih  (156 predmeta), ukazao je da su se uglavnom obraćali roditelji a i djeca.

Zaštitnik je rekao da je obraćanje djece iz godine u godinu  u porastu I da je rezultat intezivnog i neposrednog rada sa djecom i sprovođenju aktivnosti ranije započetih kampanja (“Obrati se Zaštitniku” i “Djeco pišite Ombudsmanu”) , kao i kroz aktivnosti Mreže Zlatnih savjetnika.

“Podnosioci su u pritužbama ukazivali na poteškoće u ostvarivanju prava iz socijalne i dječije zaštite, probleme sa kojima se suočavaju djeca u visokokonfliktnim razvodima – kontaktiranje djeteta sa roditeljem sa kojim ne živi i ostvarivanju prava na: izdržavanje, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, ostvarivanje inkluzivnog obrazovanja, vršnjačko nasilje u obrazovnim ustanovama, odnos nastavnika prema učenicima, dugotrajnost sudskih postupaka u porodično pravnim sporovima i zaštitu najboljeg interesa djeteta, i dr”, pojasnio je Zaštitnik.

Izvještajnu godinu karakteriše značajan rast broja pritužbi u oblasti zaštite od diskriminacije (151 predmet ili 81,92 % više u odnosu na prethodnu godinu).

“Naša saznanja ukazuju da se diskriminacija manifestuje na različite načine. Praktično svi slučajevi u kojima smo postupali vezani su za koncept tzv. direktne diskriminacije, te da je posredna diskriminacija zabilježena samo jednom slučaju”, saopštio je Zaštitnik.

Naveo je da osobe sa invaliditetom i dalje nailaze na brojne prepreke koje im stoje na putu za punu integraciju u sve oblasti društvenog života i djelovanja, da manjinska prava treba da budu dodatno ojačana primjenom instituta afirmativne akcije kao i da je LGBT populacija još uvijek izložena visokom stepenu rizika od različitih oblika kršenja prava i sloboda.

“Više analiza i studija, zvaničnih i nezavisnih izvještaja ukazuju da je nasilje nad ženama i nasilje u porodici i dalje prisutno, a da je odgovor države neodgovarajući i nezadovoiljavajući”, dodao je Zaštitnik.

Prema njegovim riječima, posmatrano u cjelini, u izvještajnoj godini se primjećuje određeni napredak, naročito kada je u pitanju unapređenje zakonskog okvira i njegovo usaglašavanje sa međunarodnim standardima.

“ Međutim, kršenja ljudskih prava i sloboda koja su evidentirana i u ovogodišnjem izvještaju ukazuju da stanje u pojedinim oblastima još uvijek nije zadovoljavajuće. Na pojedine pojave kršenja ljudskih prava i sloboda i nedostatke u radu organa i subjekata ukazujemo i upozoravamo nekoliko godina u kontinuitetu, ali je to na žalost ostalo bez očekivanih reakcija od strane nadležnih subjekata – adresata”, kazao je Zaštitnik.

On je poručio da je zato  u narednom periodu  potrebno posvetiti posebnu pažnju njihovom eliminisanju, “a takođe je  neophodno  da se nadležni organi i subjekti  sa znatno više odgovornosti odnose prema našim mišljenjima i preporukama”.

 

 Diskriminacija  17.04.2024
Odbor za rodnu ravnopravnost podržao Godišnji izvještaj Zaštitnika

Odbor za rodnu ravnopravnost podržao Godišnji izvještaj Zaštitnika

Odbor za rodnu ravnopravnost jednoglasno je podržao Godišnji izvještaj o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, koji je na šestoj sjednici ovog skupštinskog tijela predstavila zamj...

Institucija 16.04.2024
Posjeta polaznika/ca Škole tranzicione pravde

Posjeta polaznika/ca Škole tranzicione pravde

Polaznici/ce III generacije Škole tranzicione pravde, koju organizuje Centar za građansko obrazovanje, posjetili su instituciju Zaštitnika, upoznali se sa nadležnostima i načinima postupanja. Pr...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h