Završena kampanja Evropska sedmica akcije protiv rasizma

2016-03-22 08:55:14

Zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, sa saradnicima je danas posjetio Prihvatilište za strance i Centar za tražioce azila, gdje je razgovarao sa direktoricom Direktorata za upravne unutrašnje poslove MUP-a, Sandrom Bugarin, načelnikom Odsjeka za strance, vize i suzbijanje nezakonitih migracija Draganom Stevanovićem kao i sa upravnikom Centra za tražioce azila, Duškom Jovićevićem.

Razgovori su realizovani u okviru kampanje Evropska sedmica akcije protiv rasizma (European Action Week against Racism), koja se završava danas 21. marta, na Međunarodni dan eliminacije svih oblika rasne diskriminacije.

Zamjenik Zaštitnika  kazao je da je veoma bitno da se Evropska sedmica akcije protiv rasizma na nivou Evrope održava u skladu sa načelom poštovanja prava populacije azilanata i migranata, koji su, kao takvi, izloženi svim oblicima diskriminacije.

“Što se tiče same Crne Gore, iako je talas izbjeglica nije direktno pogodio, smatramo da je potrebno uložiti dovoljno napora da svaka opcija bude spremno dočekana”, rekao je gospodin Bjeković.

On smatra da je u tom smislu najznačajnije da država tim ugroženim osobama obezbijedi minimum ljudskih prava i sloboda koja su im zagarantovana međunarodnim standardima i nacionalnim zakonodavstvom.

“Zadovoljni smo saradnjom sa resornim ministarstvom unutrašnjih poslova i direktoricom Direktorata za upravne unutrašnje poslove MUP-a, Sandrom Bugarin, sa kojom saradnja traje duže vremena i ne temelji se samo na razmjeni mišljenja već i na dosta podataka koje Institucija Zaštitnika pribavlja u vezi sa izradom godišnjeg izvještaja “, kazao je Bjeković.

Načelnik Stevanović ocijenio je da Prihvatilište za strance odlično funkcioniše, kako u svim organizacionim tako i u bezbjednosnim segmentima.

On je saopštio da službenici Prihvatilišta u radu poštuju garantovane standarde ljudskih prava i da se toj oblasti  poklanja velika pažnja.

Prema riječima Stevanovića, službenici su u toj oblasti prošli i posebne obuke .

On je kazao da stranci poštuju kućni red Prihvatilišta, kao i da su im na više jezika dostupne informacje o njihovim pravima i obavezama.

Stevanović je naveo da je u tehničkom smislu u Prihvatilištu potrebno doraditi određene detalje, u skladu sa Akcionim planom za pregovaračko pogalvlje 24, kao i da je neophodno da im se obezbijedi kontinuiran rad medicinskog tehničara, u smislu bazične zdravstvene zaštite u samom objektu.

U Prihvatilištu za strance u Spužu  trenutno boravi osam osoba.

Gospodin Jovićević saopštio je da se trude da urade sve što mogu kako bi se sa strancima u Centru za tražioce azila postupalo na najbolji mogući način, sa aspekta zaštite njihovih ljudskih prava i sloboda.

On je ocijenio da su u pogledu smještajnih uslova u Centru ispoštovani svi domaći i međunarodni standardi, navodeći da generalno nemaju problema u radu.

Jovićević je dodao da imaju česte kontrole iz UNHCR-a , navodeći da za svoj rad dobijaju i pozitovne ocjene iz Brisela.

Prema riječima Jovićevića, zaposleni službenici u Centru za tražioce azila imaju redovne dodatne obuke, koje obuhvataju i edukacije o ljudskim pravima, borbi protiv trgovine ljudima i zaštiti od diskriminacije.

On je ukazao da od otvaranja Centra, u februaru 2014. godine, nije bilo ni najmanjeg problema u odnosima domaćeg stanovništva i azilanata.

Kapacitet Centra je 80 mjesta, a u njemu trenutno boravi devet osoba, među kojima je i četvoromjesečna beba rođena u Crnoj Gori.

Zaposleni u Centru istakli su harmoničan odnos sa strancima, navodeći da su dva njihova službenika bili svjedoci na jednom vjenčanju, koje je obaveljeno u Centru, gdje je omogućeno i obavljanje vjerskih ceremonija.

Današnjim razgovorima i posjetama završene su aktivnosti institucije Zaštitnika u sedmici borbe protiv rasizma.

Podsjećamo da je Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore dala doprinos međunarodnoj kampanji Evropska sedmica akcije protiv rasizma organizovanjem više aktivnosti, čiji fokus je dominantno bio na razmatranju pripremljenosti države za eventualni priliv migranata, a aspekta zaštite ljudskih prava.

Službenici Institucije u ponedjeljak 14. marta simbolično su označili početak kampanje zajedničkom fotografijom i porukama u borbi protiv diskriminacije. U okviru kampanje, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković razgovarao je sa ministarkom rada i socijalnog staranja Zoricom Kovačević o aktivnostima države u slučaju dolaska migranata u Crnu Goru, s aspekta poštovanja ljudskih prava.

Zamjenik Zaštitnika Siniša Bjeković razgovarao je sa direktorom Uprave za zbrinjavanje izbjeglica, Željkom Šofrancem, nakon čega su posjetili Kamp na Koniku. Predstavnici Institucije tokom sedmice trajanja kampanje dali su više izjava za javnost, u kojima su govorili o borbi protiv rasizma i netoleranciji svih oblika diskriminacije.

Međunarodni dan suzbijanja rasne diskriminacije (21. mart) ustanovile su Ujedinjene nacije kako bi podsjetile i upozorile na »Massaker von Sharpeville« kada je u Južnoafričkoj Republici ubijeno 69 ljudi koji su mirno demonstrirali protiv aparthejda.

 Dječja prava  25.03.2024
Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

U Crnoj Gori neophodno je kreirati politike i osigurati uslove za smanjenje nejednakosti i unapređenje socijalne inkluzije starijih, za šta je preduslov obezbjeđenje poštovanje njihovih ljudskih p...

 Dječja prava  25.03.2024
Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore objavio je danas javni poziv za izbor članova/ica Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana i poziva zainteresovanu djecu da pošalju prijave u narednih 20 da...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h