Savjetnica na skupu "Efikasnost mehanizama zaštite u slučajevima diskriminacije“

2017-06-20 09:29:31

Samostalna savjetnica iz sektora za zaštitu od diskriminacije, Milena Krsmanović, bila je učesnica okruglog stola „Aktuelnosti građanskog i trgovačkog zakonodavstva i pravne prakse“, koji je 17. juna organizovao Pravni fakultet Sveučilišta u Mostaru.

Poziv za učešće upućen je od strane Njemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ), koja je, zajedno sa Institucijom ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine organizovala ovaj skup, osmišljen kao međunarodno savjetovanje. Savjetnica Krsmanović govorila je u dijelu skupa pod nazivom   „Efikasnost mehanizama zaštite u slučajevima diskriminacije“.

 Teme pojedinačnih sesija odnosile su se na ulogu tijela za jednakost kao centralnih institucija u zaštiti od diskriminacije, ulogu pravosudnih institucija i tužilaštava u postupcima zaštite od diskriminacije, kao i ulogu drugih aktera u prevenciji i zaštiti od diskriminacije.

 Okrugli sto otvorile su Margreet Goelema, menadžerica GIZ-ovog projekta „Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu - Pravna reforma“ i Jasminka Džumhur, Ombudsmenka za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

 Diskutanti su bili predstavnici Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, pravosudnih institucija, Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine, medija i drugih aktera u prevenciji i zaštiti od diskriminacije.

G-đa Krsmanović govorila je o djelotvornim mehanizmina zaštite od diskriminacije u slučaju Crne Gore, ulozi Zaštitnika ljudskih prava i sloboda kao centralnog mehanizma u zaštiti od diskriminacije, postupcima po pojedinačnim pritužbama, pravnoj prirodi preporuka, primjenljivosti međunarodnog antidiskriminacionog prava u sačinjavanju mišljenja i drugim aspektima kvazisudskog i preventivnog djelovanja Institucije.

 Takođe je podsjetila na odnos Zaštitnika sa pravosudnim institucijama, konkurenciju postupaka u slučaju istovremenog podizanja tužbe i podnošenja pritužbe radi zaštite od diskriminacije, kao i na standarde u dokazivanju ove protivpravne pojave oličene u „obrnutom teretu dokazivanja“.

Krsmanović je napravila poređenje mandatnih ovlašćenja Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Institucije ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Ona je pozdravila posljednje izmjene Zakona o zabrani diskriminacije BiH, shodno kojima je sud dužan uzeti u razmatranje mišljenje Ombudsmena u slučaju da je povodom iste činjenično-pravne stvari okončan postupak pred ovom Institucijom.

Krsmanović je ukazala da će ovom zakonskom intervencijom značajno ojačati korespodencija dva odvojena i nezavisna mehanizma zaštite, ali i da će Ombudsmen na temelju kvalitetnih mišljenja doprinijeti unapređenju sudske prakse u ovoj oblasti. Izrazila je očekivanje da će izmjene osnovnog Zakona o zabrani diskriminacije u Crnoj Gori slijediti predočeni primjer Bosne i Hercegovine.

Savjetnica na skupu "Efikasnost mehanizama zaštite u slučajevima diskriminacije“ Savjetnica na skupu "Efikasnost mehanizama zaštite u slučajevima diskriminacije“
Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h