Zamjenik Bjeković na konferenciji “HELP za prijateljsko pravosuđe"

2017-06-20 13:30:58

Program edukacije pravnika profesionalaca Savjeta Evrope (poznatiji pod akronimom HELP), primarno za profesije sudija, tužilaca, advokata, a od nedavno i službenika institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, 19. i 20. juna organizovao je konferenciju u Strazburu.

Na konferenciji “HELP za prijateljsko pravosuđe” učestvuje  zamjenik Zaštitnika i koordinator HELP Programa za Crnu Goru, Siniša Bjeković.

Ovogodišnja konferencija posvećena je različitim sektorima pravosuđa i srodnih oblasti, sa ciljem da objedini potencijal nosilaca odgovornih funkcija u pravosuđu i drugim vitalnim državnim institucijama i službama, kako bi usvojili potrebna znanja i iskustva potrebna za uspješnu implementaciju Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Institucija Zaštitnika već drugu godinu zaredom učestvuje u programskim aktivnostima i kursevima koji se organizuju kroz HELP Program, što je nesumnjivo uticalo na podizanje kapaciteta i kvaliteta rada institucije, naročito u oblastima kao što je zaštita od diskriminacije i govor mržnje.

Ovogodišnji skup obrađuje teme kao što su: pravosuđe prilagođeno potrebama djeteta; borba protiv rasizma, ksenofobije, homofobije i transfobije; prava zaposlenih, odnosno radnička prava kao ljudska prava; te fenomeni nasilja nad ženama i porodičnog nasilja. Konferencija je posebno naglasila značaj međunarodne i prekogranične saradnje.

Poseban dan na HELP konferenciji posvećen je edukaciji u oblasti ljudskih prava, što je ocijenjeno posebno značajnim društvenim resursom za obrazovanje budućih pravnika profesionalaca i cjeloživotno učenje kao dugoročni cilj i potencijal. U tu svrhu održana je zajednička sesija sa Konferencijom Savjeta Evrope “Učiti živjeti u zajedništvu – obaveza koju dijelimo: stanje građanstva i obrazovanje ljudskim pravima u Evropi”.

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore podsjeća da već duže vrijeme insistira na jedinstvenim standardima ljudskih prava u čitavoj državi zasnovanim na praksi Evropskog suda za ljudska prava. Sa zadovoljstvom se ističe dobra saradnja sa nacionalnim institucijama – Centrom za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu i Advokatskom komorom Crne Gore, koja je rezultirala zajedničkim učešćem u projektima Savjeta Evrope i obukama koje se sprovode u okviru njegovih programa. 

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h