Reagovanje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore povodom napada na advokata Lazara Akovića

2016-04-06 12:54:32

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore najoštrije osuđuje napad na advokata Lazara Akovića i izražava ozbiljnu zabrinutost zbog ovog ali i ranijih napada na advokate i njihovu imovinu.

Napadi na one čiji je posao da pred zakonom štite druge i pomažu im da ostvare svoja prava i interese, kod građana mogu stvariti osjećaj nesigurnosti i straha. Neophodno je da takvi slučajevi budu brzo i efikasno rasvijetljeni, kako bi se poslala poruka da se nijedan oblik nasilja neće tolerisati.

Crnogorskim advokatima mora se obezbijediti da nesmetano obavljaju svoju dužnost, bez pritiska i straha za svoj život, život svojih porodica i imovinu. Jedino pod tim okolnostima mogu dati efikasan doprinos unaprjeđenju vladavine prava i zaštiti prava i sloboda drugih građana.

Zaštitniku se pismom obratio predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović, koji je prenio najoštriji protest i nezadovoljstvo svojih kolega, povodom posljednjeg u nizu napada na advokate. Ukazali su da su napadi učestali i da stvaraju nesigurnost i ugroženost kod advokata, “pogotovo usljed činjenice da nijedan dosadašnji napad na tijelo ili imovinu advokata nije rasvijetljen, zbog čega advokati žive u strahu da ih može napasti bilo ko i u svakom momentu…”

Zaštitnik dijeli zabrinutost predstavnika advokatske profesije i poziva na hitnu reakciju nadležnih kako se ovakvi neprihvatljivi događaji ne bi ponovili.

Očekujemo da će državni organi u okviru svojih nadležnosti preduzeti sve mjere i radnje kako bi se advokati bez pritiska i straha bavili svojom profesijom.

Zaštitnik ponovo ukazuje da je neophodno procesuirati i sve ranije napade, kako na advokate, tako i na novinare i druge osobe koje obavljaju profesije od javnog značaja, u cilju obezbjeđivanja njihove adekvtne zaštite i sigurnosti.

 

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h