ECRI: Djelotvornost Ombudsmana se značajno poboljšala

2017-09-19 13:50:54

Povodom Izvještaja Evropske komisije za borbu protiv rasizma i netrpeljivosti (ECRI) – peti ciklus procesa monitoringa, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore želi da javnosti ukaže na neke od ključnih ocjena i stavova iznijetih o radu institucije:

U dijelu izvještaja koji se odnosi na Djelotvornost Zaštitnika ljudskih prava i sloboda (Ombudsmana) navodi se da  su „različiti sagovornici istakli da je ključna uloga Ombudsmana u rješavanju diskriminacije postala vidljivija i pohvalili su njegov konstruktivan dijalog sa civilnim društvom“.

ECRI je takođe zapazio da se djelotvornost Ombudsmana značajno poboljšala od njegovog posljednjeg izvještaja.

Takođe se kaže da statistika potvrđuju da se razvija povjerenje u instituciju Zaštitnika, kao i da je građani pozitivno doživljavaju.

„ ECRI je obaviješten da se preporuke Ombudsmana gotovo uvijek poštuju, iako ombudsman nije kvazi-sudsko tijelo. To pokazuje značaj koji se pridaje odlukama ove institucije i kod građana i kod organa vlasti“, piše u Izvještaju.

ECRI preporučuje da vlasti dalje jačaju kapacitet Ombudsmana da djelotvorno sprovodi svoj mandadt u borbi protiv diskriminacije.

„To treba da uključuje, između ostalog, slobodu da ombudsman sam postavlja svoje zaposlene i dovoljno sredstava da se obezbijede dodatni ljdudski resursi i da se promoviše podizanje svijesti, uključujući i kroz sprovođenje istraživanja i aktivnosti na terenu“, dodaje se u Izvještaju.

Kaže se da je značajan napredak ostvaren u rješavanju problema nedovoljnog kadra u instituciji Ombudsmana.

„Prema Zakonu o državnom budžetu za 2017. godinu, gotovo da nema finansijskih sredstava opredjeljenih za aktivnosti istraživanja koja bi imala za cilj da se proizvedu i objave informacije relevantne za promovisanje svijesti kod opšte populacije“, upozorili su iz ECRI-ja.

ECRI preporučuje da vlasti izmijene i dopune propise koji se odnose na izbor i razrješenje Ombudsmana da bi dalje ojačali njegovu nezavisnost i obezbijedili povjerenje građana.

Komisija takođe konstatuje da su nakon izmjena i dopuna Zakona o Zaštitniku ljudskih prava i sloboda (Sl. list Crne Gore 18/14)  2014. godine , nadležnosti ombudsmana proširene kako bi, između ostalog, on imao ovlašćenje da vrši istrage po pritužbama, daje mišljenja i preporuke o konkretnim slučajevima diskriminacije, savjetuje tužioce i pokreće sudske predmete ili djeluje u svojstvu umješača.

„ ECRI sa zadovoljstvom konstatuje da su ovlašćenja Ombudsmana sada u skladu sa GPR br. 2 o specijalizovanim organima za suzbijanje rasizma, ksenofobije, antisemitizma i netrpeljivosti na nacionalnom nivou i sa stavom 24 GPR br. 7“, dodaje se u Izvještaju.

Uprkos činjenici da se govor mržnje kažnjava po zakonu, ECRI konstatuje da je veoma mali broj slučajeva koji zaista završe pred sudom, i da se „čak i veoma teški slučajevi podstrekavanja na rasnu i homofobnu mržnju tretiraju kao prekršaji i rijetko rezultiraju osuđujućim presudama“.

„ Na primjer, u slučaju sveštenika SPC (v. stav 23) nije podignuta optužnica. U tom smislu, ECRI pozdravlja drugačiji zaključak koji je donio Ombudsman koji je utvrdio da izjave ovog sveštenika sadrže elemente govora mržnje protiv pripadnika LGBT zajednice i zbog toga izdao preporuku da se sveštenik javno izvini i da se uzdrži od daljeg govora mržnje“, piše u Izvještaju.

 ECRI sa žaljenjem konstatuje da ova preporuka Ombudsmana nije ispunjena. 

Posebno naglašavaju odluku Zaštitnika u vezi prava na mirno okupljanje i obavezu države da ukloni rizike za bezbjednost i da obezbijedi uspješnu organizaciju Parade ponosa u Nikšiću.

Ovo specijalizovano tijelo Savjeta Evrope pozdravlja i reakciju vlasti na neke od nasilnih incidenata.

„Na primjer, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Ombudsman javno su osudili napad na romskog dječaka i snažno podstakli vlasti da obezbijede da se izvrši djelotvorna istraga i da se počinioci krivično gone na odgovarajući način“, kaže se u dokumentu.

Izvještaj je usvojen 20. juna a zvanično objavljen danas.

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h