Tradicionalna podrška Prajdu

2017-09-25 12:04:35

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore sa zamjenicima i saradnicima prisustvovao je petom Prajdu koji je pod sloganom „Čojstvom protiv nasilja“ održan u Podgorici.

Prajd u organizaciji Kvir Montenegra održan je bez incidenata, a prema procjenama Uprave policije bilo je oko 300 učesnika.

Zaštitnik Baković je kazao da su predstavnici institucije došli da podrže LGBT zajednicu u ostvarivanju njihovih prava.

"Ovo je prilika da ukažemo na nasilje u Crnoj Gori u odnosu na njih a i uopšte na nasilje. Bitno je da su ljudi iz institucija došli da daju podršku. Manje je policajaca nego prethodnih godina. Bilo bi dobro da se u budućnosti Povorke ponosa održavaju bez prisustva policije“, kazao je on.

Zaštitnik je naveo da se mora imati razumijevanja za drugačije.

„ I uloga medija je značajna i hvala vam što ste dali podršku", rekao je on.

Baković je ocijenio da je prema pripadnicima LGBT zajednice i dalje prisutna homofobija i govor mržnje.

 „Prisutan je govor mržnje, naročito na interentu, na društvenim mrežama. Takođe, ima slučajeva fizičkog i psihičkog nasilja i mi smo tu da pošaljemo poruku da se ne mirimo i da ne pristajemo na nasilje, na homofobiju i mržnju. Dižemo glas protiv takvih negativnosti u našem društvu“, kazao je Baković.

Predsjednik Upravnog odobra LGBTIQ asocijacije Kvir Montenegro Danijel Kalezić, kazao je da, iako su sve vidljiviji, nasilja je nažalost sve više.

“Čojstvo je čuvati drugoga od sebe. I ako svi budemo čuvali drugoga od sebe i od naših postupaka jako brzo ćemo učiniti to da svi živimo u slobodnijem društvu”, ukazao je on.

 Organizacioni odbor, kako je dodao, od Vlade i institucija zahtijeva punu primjenu svih aktivnosti i strategija za unapređenje kvaliteta života LGBTIQ osoba u Crnoj Gori.

 “Posebno pozivamo tužilaštvo i sudstvo da slučajeve nasilja nad nama počnu tretirati kao slučajeve zločina iz mržnje, a ne kao slučajeve običnih kafanskih tuča i incidenata koji se dešavaju iz drugi razloga”, rekao je Kalezić.

Predstavnici Institucije učestvovali su u aktivnostima i skupovima kojima je obilježena Nedjelja ponosa, u okviru Montenegro Prajda.

Zamjenik Zaštitnika Siniša Bjeković na panel diskusiji „Zajedno protiv nasilja", kazao je da  je fenomen nasilja u Crnoj Gori veoma prisutan, napominjući da se pod tim fenomenom podrazumijeva svako zanemarivanje, naročito osoba koje su u stanju potrebe.

„Dešava nam se veliki broj takvih slučajeva, a da mi kao obični građani od takvog nasilja okrećemo glavu i sa tim se ne suočavamo na odgovarajući način. To je možda najveći problem crnogorskog društva“, kazao je Bjeković.

LGBT zajednica u Crnoj Gori se, kako je objasnio, suočavala sa zanemarivanjem, ali i sa najgrubljim oblicima fizičkih nasrtaja.

„Tu su svakako i psihološki ili psihički pritisci koji se najčešće promovišu kroz društvene mreže. Mi smo imali problem da taj dio nasilja prepoznamo kao jednako društveno opasan kao i svaki drugi vid nasilja koji se dešava na ulicama i u direktnom kontaktu između nasilnika i ugroženih grupa“, pojasnio je Bjeković.

 Bjeković i savjetnica Milena Krsmanović učestvovali su na godišnjoj ERA konferenciji "Osnažimo sebe, izazivamo sistem, Promijenimo sistem".

Na konferenciji se, između ostalog, govorilo o LGBTIQ zajednici i aktivistima u regionu koji su i dalje podložni diskriminaciji, isključenosti i nasilju, njihovom fizičkom i mentalnom zdravlju, govoru mrženje,izazovima u sistemu i sl.

Tradicionalna podrška Prajdu Tradicionalna podrška Prajdu Tradicionalna podrška Prajdu Tradicionalna podrška Prajdu Tradicionalna podrška Prajdu
Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h