Zaštitnik: Nasilje nad ženama i u porodici zabrinjavajuće

2017-09-28 13:56:23

 

Zapažanja iz više analiza i studija, zvaničnih i nezavisnih izvještaja, ukazuju da je nasilje nad ženama i nasilje u porodici zabrinjavajuće prisutno, a da je odgovor države neodgovarajući, kazao je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković.

On je danas govorio na nacionalnoj konferenciji Međunarodni standardi o nasilju u porodici i njihova primjena u Crnoj Gori koju je organizovala nevladina organizacija SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica.

Zaštitnik je rekao da porast broja prijavljenih slučajeva, osim što pokazuje da su počinjena djela nasilja u porastu, može biti i pokazatelj da su žrtve dodatno osnažene i pravno poučene da nasilje prijave nadležnim organima.

“U našoj ocjeni stanja rekao bih da je ona u velikoj mjeri saglasna sa zaključcima civilnog sektora”, naveo je Baković.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu određene manjkavosti sistema zaštite u Crnoj Gori, osnov djelotvornog postupanja nadležnih organa mora se zasnivati na usklađenom preventivnom djelovanju, kontinuiranoj edukaciji i obuci postupajućih službenika/ca, razvijanju usluga podrške, sprovođenju efektivnih mjera zaštite i podrške žrtvama i svjedocima u postupcima nadležnim organima, ali i na odvraćajućim kaznenim mjerama.

“Posebnu pažnju treba usmjeriti na kaznenu politiku. Primjena instituta odloženog krivičnog gonjenja pokazala se kao neefikasna i može predstavljati veliki rizik za povratništvo. Potrebno je dodatno raditi na razvijanju i unapređenju servisa podrške žrtvama nasilja, uključujući finansijsku pomoć, stanovanje, obrazovanje, obuke i pomoć prilikom zapošljavanja, ali i raditi na uspostavljanju dovoljnog broja sigurnih kuća za žene i djecu žrtve nasilja”, rekao je Zaštitnik Baković.

On je naveo da se u cilju povećanja djelotvornosti zaštitnih mjera, mora  obezbijediti redovan nadzor nad njihovim izvršenjem, ali i izvršenjem uslovnih osuda i u slučajevima nepoštovanja izrečenih obaveza sprovoditi postupkak za opoziv uslovne osude.

Baković je dodao da je nasilje u porodici dugo godina bila tabu tema zarobljena zidovima porodične zajednice, nedostižna javnosti i institucijama sistema

Prema njegovim riječima, čini se da je jačanje svijesti o ljudskim pravima i snaženje civilnog sektora koji se bavi ženskim pravima bilo presudno za drugačije poimanje ove pojave koju mnogi označavaju kao poseban društveni fenomen i sistemski problem.

“ Kada su u pitanju postupci pred Zaštitnikom, odnosno rad po pritužbama, čini se da se fokus pomjera na rad drugih institucija. U našem radu suočavamo se sa jednim brojem sistemskih nedostataka koje smo uočili samostalno ili u saradnji sa civilnim sektorom kao prirodnim partnerom”, dodao je Zaštitnik.

Govoreći o sistemskim nedostacima, naveo je da se oni naročito odnose na nepripremljenu društvenu i institucionalni ambijent prilikom donošenja zakona i slobodnom možemo reći “zagušenost” pojedinih organa koji - i pored najbolje volje, sa postojećim resursima ne mogu odgovoriti komplikovanim i odgovornim zadacima.

Zaštitnik je ukazao da su prema podacima Sudskog savjeta, sudovi u Crnoj Gori tokom 2016. godine imali u radu 249 predmeta zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici.

Okončan je 181 predmet, od čega su u 167 predmeta donijete osuđujuće presude, u šest (6) slučajeva donijete su oslobađajuće presude, a u četiri (4) predmeta postupak je prekinut ili obustavljen.   

Prema podacima Višeg suda za prekršaje Crne Gore sudovi za prekršaje su u toku 2016. godine imali ukupno u radu 2.073 predmeta zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

“Ukupno je bilo 1.863 žrtava nasilja, od čega 1.700 ili 91,25% punoljetnih i 163 ili 8,74% maloljetnih. Od ukupno 1.700 punoljetnih žrtava nasilja u 1.143 slučaja ili 67,23% su to bile žene i u 557 slučajeva muškarci. Od ukupno 163 maloljetne žrtve nasilja u 98 slučajeva su žrtve bile muškog pola i u 65 slučajeva ženskog pola”, saopštio je Zaštitnik.

Na konferenciji su govorili i Biljana Zeković- direktorica SOS telefona Podgorica; Audrone Urbonaviciute - zamjenica šefa Operativnog sektora u Delegaciji Evropske unije; Marijana Laković Drašković - direktorica Direktorata za pravosuđe, Senka Klikovac -  načelnica u Direktoratu za zdravstvenu zaštitu; Biljana Pejović - načelnica Odjeljenja za pitanja rodne ravnopravnosti, Stanka Vučinić - zamjenica predsjednice Vrhovnog suda; Ljiljana Klikovac - Osnovno državno tužilaštvo; Milivoje Rašović - predsjednik Višeg suda za prekršaje; Vanja Mikulić Rakočević - autorka studije "Međunarodni standardi zaštite žena od rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici" i Vesna Ratković - profesorka krivičnog prava na pravnom fakultetu Univerziteta Mediteran.

Zaštitnik: Nasilje nad ženama i u porodici zabrinjavajuće Zaštitnik: Nasilje nad ženama i u porodici zabrinjavajuće
Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h