Ekvinet jubilej: Deset godina promocije jednakosti u Evropi

2017-10-11 11:49:13

Evropska mreža tijela za ravnopravnost (Ekvinet) obilježila je 10. oktobra desetogodišnjicu postojanja. Tim povodom Ekvinet je objavio  saopštenje koje prenosimo u nastavku (nezvanicni prevod Institucije):

 

"Ekvinet /Equinet/, Evropska mreža tijela za ravnopravnost, predstavlja ključnu platformu za podršku među tijelima za ravnopravnost i za identifikaciju i razmjenu lekcija iz našeg rada. Equinet je dosta postigao u prvih 10 godina i može ukazati na vrijedan doprinos unapređenju jednakosti u Evropi. Dobro je nastaviti ovaj doprinos u vrijeme kada se naše ambicije za ravnopravnost uveliko testiraju širom Evrope. "- Evelyn Collins, predsjedavajuća Izvršnog odbora Equinet-a.

Ekvinet 10. Oktobra organizuje konferenciju pod nazivom "Zajedno za jednaku Evropu", u cilju obilježavanja svoje desete godišnjice. Konferencija će okupiti zvaničnike visokog nivoa i goste iz tijela za ravnopravnost, evropske institucije, međunarodne organizacije, civilno društvo, nacionalne vlade i parlamente, akademike; mnogi od njih sa kojima je Equinet radila tokom godina. On će analizirati postignuti napredak i trenutne izazove u oblasti jednakosti, kao i rad organa za ravnopravnost u napretku jednakosti i nediskriminacije tokom protekle decenije. To će stvoriti forum za diskusiju i zajedničke vizije o perspektivama i izazovima u oblasti ravnopravnosti, posebno za rad nacionalnih tijela za ravnopravnost u izazovnom prostoru za ravnopravnost i osnovna prava.

Evropska unija je osnovana na vrijednostima poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina. Jednakost i nediskriminacija su ključni za društvene aspiracije EU  i od vitalnog su značaja za razvoj boljeg društva za sve. Ipak, uprko jasnom napretku u određenim oblastima, živimo u doba kada netolerancija, nejednakost i diskriminacija rastu.

"Jednakost je temeljna vrijednost EU, a Evropska mreža tijela za ravnopravnost je osnovni dio odbrane naših vrijednosti protiv napada i naših građana od diskriminacije", saopštio je prvi potpredsjednik Evropske komisije, Frans Timmermans.

Evropsko zakonodavstvo o jednakosti, ako se pravilno primjenjuje, može se suprotstaviti silama netolerancije, nejednakosti i diskriminacije. Ono odražava osnovnu vrijednost jednakosti obezbjeđujući osnovne principe jednakog tretmana, podrške i zaštite ljudi koji se suočavaju sa diskriminacijom. Države članice su imale obavezu da primjenjuju Direktivu o rasnoj jednakosti (2000/43 / EC) i Direktivu o jednakom tretiranju polova (2006/54 / EC i 2004/113 / EC), uspostavljanjem ili imenovanjem tijela za ravnopravnost radi izvršenja nadležnosti datim ovim zakonodavstvom.

Organi za ravnopravnost su na liniji fronta u promovisanju jednakosti i borbi protiv diskriminacije. Oni mogu da postupaju i odlučuju o slučajevima diskriminacije; pružaju pomoć žrtvama diskriminacije; istražuju, nadzorišu i izvještavaju o pitanjima diskriminacije; promovišu dobru praksu za jednakost; i doprinose podizanju svijesti o pravima i društvenoj  važnosti ravnopravnosti.

Oni su razvili praktično iskustvo i stručnost u primjeni zakonodavstva iz oblasti ravnopravnosti u svojoj zemlji. Na evropskom nivou kombinovano i raznovrsno učenje iz rada različitih tijela za ravnopravnost ima značajan doprinos u promovisanju jednakosti i borbi protiv diskriminacije, kao i u uvođenju principa nediskriminacije i jednakosti u sve oblasti politike.

Equinet je osnovan kako bi olakšao ove važne razmjene iskutsva i znanja i pružio platformu za učenje među tijelima za ravnopravnost. Equinet, koji je sufinansiran od strane Evropske komisije i članova Organizacije Equinet, uspostavio je dobre i bliske radne odnose sa institucijama i agencijama EU od kada je osnovan 2007. godine. Equinet pruža prvu tačku kontakta na evropskom nivou za informacije u vezi sa organima za ravnopravnost. Equinet olakšava kontakt sa nacionalnim tijelima za jednakost širom Evrope i dijeli svoje znanje, iskustvo i preporuke kako bi doprinijeli razvoju politike i zakona o jednakosti i nediskriminaciji.

Odkako je Equinet uspostavljen, uticaj ekonomske i finansijske krize i odgovori na njih uticali su na komplikovan kontekst ciljeva i rada organa za ravnopravnost. Dok su neka od tijela za ravnopravnost podržana u svom radu, drugima je efektivnost ugrožena značajnim smanjenjem njihovih resursa. Nezavisnost drugih tijela narusena je zbog političkih intervencija. Neki su doživjeli spajanje sa drugim institucijama koje imaju različite nadležnosti, što je ponekad uticalo na održivost i mandat tijela za jednakosti. Ovi događaji su uticali na kapacitete nekih tela za ravnopravnost da bi ostvarile svoj pun potencijal. Ovo je u krajnjem gubitak za društva u okviru kojih oni rade. To podriva uticaj i potpunu primenu EU zakona u korist svih na nacionalnom nivou.

U cilju jačanja podrške tijelima za ravnopravnost i ostvarivanju njihovih potencijala, u 2016. godini Equinet je pokrenuo poziv za evropske standarde o nezavisnosti, djelotvornosti, funkcijama i ovlašćenjima tijela za ravnopravnost. Radni dokument o razvijanju standarda za organe jednakosti opisuje parametre koje bi bilo koji takvi standardi trebali pokriti. Ovo je toliko važno jer, kako kaže Nils Muižnieks, komesar za ljudska prava pri Savjetu Evrope, "adekvatno osposobljeni i nezavisni organi za jednakost mogu ostvariti društvene promjene za ravnopravniju i inkluzivnu Evropu".

 

Više informacija o obilježavanju ovog značajnog jubileja, kome je prisustvovao i zamjenik Zaštitnika za oblast antidiskriminacije, Siniša Bjeković, dostupno je na linkovima

https://www.equineteurope.org/Equinet-10-years-promoting-equality-in-Europe

https://www.equineteurope.org/Celebrating-10-Years-of-the-Equinet-Network

Ekvinet jubilej: Deset godina promocije jednakosti u Evropi Ekvinet jubilej: Deset godina promocije jednakosti u Evropi
 Dječja prava  25.03.2024
Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

U Crnoj Gori neophodno je kreirati politike i osigurati uslove za smanjenje nejednakosti i unapređenje socijalne inkluzije starijih, za šta je preduslov obezbjeđenje poštovanje njihovih ljudskih p...

 Dječja prava  25.03.2024
Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore objavio je danas javni poziv za izbor članova/ica Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana i poziva zainteresovanu djecu da pošalju prijave u narednih 20 da...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h