Ugovoreni maloljetnički brakovi i dalje problem

2017-10-12 07:28:15

Školovanje, zapošljavanje i podizanje svijesti kod Roma ključni su činioci koji će doprinijeti poboljšanju njihovog položaja u društvu i eliminaciji negativnih pojava sa kojima se suočavaju pripadnici ovog naroda, zaključeno je na sastanku Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućka Bakovića sa predstavnicima institucija i NVO sektotra iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

 Zaštitnik je razgovarao sa predstavnicama/ima institucija i NVO sektora iz Srbije i CARE International-a, sa ciljem razmjene iskustva u radu po pitanju dječjih ugovorenih brakova i nasilja u porodici.

Centar za romske inicijative uz partnerstvo i podršku CARE Internalional-a Balkans iz BiH sa kancelarijom u Sarajevu i Romskog ženskog centra „Bibija“ organizovao je studijsku posjetu instituciji Zaštitnika za predstavnike Centra „Bibija“ i institucija Zaštitnika građana Srbije, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, ministarstava rada i socijalne politike, prosvjete, građevinartsva, saobraćaja i infrastrukture (Koordinaciono tijelo za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja).

Navedena aktivnost dio je projekta „Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na zapadnom Balkanu II – FAIR II“, koji se primjenjuje na teritoriji BIH, Srbije i Crne Gore, uz podršku Austrian Development Cooperation (ADC).

Zaštitnik je ukazao da su u Crnoj Gori, kao i u regionu, ugovoreni brakovi i dalje problem. On je kazao da zakoni nisu smetnja da se u ovoj oblast stanje mijenja nabolje, jer je crnogorsko zakonodavstvo usaglađeno sa međunarodnim standardima ali da problem ostaje primjena.

Baković je saopštio da Institucija nije imala ovakvih prijavljenih slučajeva, navodeći da je potrebno ohrabriti pripadnike romske zajendice ali i sve one koji o tome imaju saznanja, da sa Zaštitnikom podijele te informacije.

„Mi pratimo dostupne podatke, prisutni smo na skupovima gdje se govori  o pravima Roma, a kada je ova tema u pitanju posebno skrećemo pažnju na njen značaj jer se prevremenim, dogovorenim brakovima višestruko krše prava djece, a prije svega može biti ugroženo njihovo fizičko i psihičko zdravlje “, rekao je Zaštitnik.

On je podsjetio da u ovoj, kao ni u drugim sferama, funkcija Zaštitnika nije da preuzima nadležnosti drugih organa, ali jeste da vrši nadzor i prati da li sistem funkcioniše.

Na sastanku je  značajnom ocijenjena uloga romskih nevladinih organizacija, posebno ženskih, kada je u pitanju ova tema. Sagovornici su se saglasili da su obrazovanje i zapošljavanje ključne oblasti koje će doprinijeti ukupnom poboljšanju položaja romske zajednice. 

Saopšteno je da je, po pitanju uključivanja u osnovne škole stanje značajno unaprijeđeno, ali da reper napretka sada treba da bude procenat onih koji završavaju srednje škole ali i fakultete.

Gosti iz regiona, predvođeni zamjenicom Zaštitnika građana Srbije za prava djeteta, Gordanom Stevanović i državnim sekretarom u Vladi Srbije, Nenadom Ivaniševićem, predstavili su svoja iskustva i zapažanja a na sastanku je razgovarano i o regionalnim aktivnostima i naporima da se Romima generalno unaprijede ljudska prava i slobode.

Ugovoreni maloljetnički brakovi i dalje problem Ugovoreni maloljetnički brakovi i dalje problem
Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h