Zaštitnik predstavio Izvještaj o ispunjenosti preporuka UN Komiteta o poštovanju dječjih prava

2017-10-13 06:27:34

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković predstavio je danas  alternativni Izvještaj o drugom i trećem  periodičnom izvještaju Crne Gore o primjeni Konvencije UN o pravima djeteta. Izvještaj, kao ankes sadrži i Izvještaj Zlatnih savjetnika Zaštitnika o implementaciji preporuka UN  Komiteta (stavovi i mišljenja djece o ostvarivanju njihovih prava u Crnoj Gori).

Na konferenciji za novinare koja je organizovana u instituciji Zaštitnika, osim Bakovića govorili su i njegova zamjenica za oblast prava djece Snežana Mijušković kao i savjetnica Duška Šljivančanin, koji su Izvještaj predstavili protekle sedmice u Ženevi, pred UN Komitetom.

Zaštitnik je posebno zahvalio UNICEF-u i organizaciji Save the children sa sjedištem u Sarajevu na stručnoj i finansijskoj podršci u pripremi izvješataja kao i realizaciji putovanja.

On je podsjetio da je u pitanju drugi Izvještaj koji smo podnijeli Komitetu o poštovanju prava djeteta u Crnoj Gori o primjeni Konvencije i njenih Protokola i primjeni preporuka Komiteta datih Crnoj Gori 2010 godine.

Izvještaj je urađen na osnovu poznavanja stanja prava djece, pritužbi dobijenih od djece i roditelja, kontakata sa djecom i njihovih mišljenja, kontakata sa ekspertima, praktičarima i organizacijama civilnog sektora i rezultata dobijenih na osnovu sprovedenih istraživanja.

“ Saglasni smo sa mnogim navodima iz državnog Izvještaja, ali se naša neslaganja i primjedbe odnose na one djelove koji nijesu u skladu sa saznanjima i stavovima Zaštitnika kao i na znatna odstupanja od preporučenih standarda u nekim oblastima”, rekao je Baković.

Uz Izvještaj Zaštitnika Komitetu je dostavljen i Izvještaj koji su uradila djeca - Zlatni savjetnici Zaštitnika u konsultativnom procesu, a uz podršku Save the Children-a. Razgovoru sa članovima Komiteta prisustvovalo je četvoro djece.

“Posmatrano u cjelini, može se zaključiti da je ostvaren određeni napredak u oblasti prava djeteta u CG, kao i ispunjenju preporuka Komiteta, ali stanje još nije zadovoljavajuće. I dalje su prisutne slabosti i razlike u ostvarivanju prava djece: sjever -   jug, selo – grad i u pogledu ostvarivanja prava ranjivih kategorija djece”, saopštio je Baković.

Prema njegovim rijelima, može se reći da je ostvaren značajan napredak u pogledu usaglašavanja nacionalnog zakonodavstva sa Konvencijom o pravima djeteta.

Kako je naveo, ono što brine je primjena zakona koja nije na zadovoljavajućem nivou. “ A što je dijelom posljedica i nejasnoća u pogledu nadležnosti i obaveza u primjeni propisa između nacionalnog i lokalnog nivoa, te nejasnoća koje se javljaju usljed njihove neusklađenosti”.

Zaštitnik je rekao da obezbjeđenje finasijskih sredstava jeste i dalje izazov, te da je neophodno veću pažnju posvetiti realnom planiranju i obezbjeđenju finsijskih sredstava za ostvarivanje prava djeteta i na nacionalnom i na lokalnom nivou.

“Što se tiče principa poštovanja stavova djeteta, može se reći da se ne sprovodi u dovoljnoj mjeri i odrasli ga najčešće deklarativno prihvataju, a evidentne su i njegove zloupotrebe. Iz tog razloga od posebne važnosti je ustanovljavanje obaveze da nadležni organi i javne institucije prilikom donošenja odluka koje se tiču djece moraju osigurati proces konsultacija sa djecom koji će biti prilagođen godinama života i zrelosti djeteta”, kazao je Baković.

Između ostalog je ocijenio da u oblasti socijalne i dječje zaštite još uvijek nije uspostavljen sistem licenciranja pružalaca usluga, i da se može reći da je to područje još nedovoljno razvijeno.Što se tiče nadležnosti i kapaciteta centara za socijalni rad, može se reći da broj stručnjka nije zadovoljavajući, a i njihove kompetencije treba kontinuitrano jačati kako bi mogli adekvatno odgovoriti na sve složenije zahtjeve i biti u stanju da primjenjuju nova zakonska rješenja”.

Zaštitnik Baković rekao je da koncept zajedničkog starateljstva nije na zadovoljavjući način promovisan od strane stručnjaka i da su evidentni problemi vezani za boravak djeteta sa roditeljem sa kojim ne živi nakon prekida zajednice života roditelja.

“ Značajan broj djece je izložen manipulativnim oblicima ponašanja roditelja, koji rezultiraju otuđenjem djeteta od roditelja i razvojem niza emocionalnih poteškoća djeteta, što je razlog za zabrinutost”, upozorio je on.

Zaštitnik je kazao da su evidentni napori države da obezbijedi u svakom smislu dostupnu i pristupačnu, integrisanu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

“Međutim zapažamo da usluge zdravstvene zaštite nijesu podjednako dostupne svoj djeci i mladima, da i dalje nedostaju pojedini stručnjaci za rad sa njima, kao i da je nedovoljan broj stručnjaka u odnosu na potrebe, da pojedini objekti nijesu pristupačni djeci i mladima sa smetnjama u razvoju, da nije obezbijeđena adekvatna zaštita mentalnog zdravlja i ne postoje kapaciteti za hospitalni tretman mentalnih problema djece i mladih”, dodao je on.

Prema riječima Zaštitnika, i pored stvorenih normativnih pretpostavki za poseban tretman djece u sukobu sa zakonom, još uvijek nijesu stvoreni uslovi za primjenu u praksi.

On je kazao da se u radu sa maloljetnicima ne primjenjuju posebni oblici tretmana. “Princip restorativne pravde je princip na kojem počiva reformisano zakonodavstvo, ali altrnativni oblici postupanja se ne koriste i još uvijek nisu zaživjeli u primjeni”.

Baković je govorio i o djelovima Izvještaja koji se tiču obrazovanja, inkluzije, mjerama koje treba preduzeti na sprječavanju različitih vidova zloupotreba djece i td.

On je ukazao da su jasne preporuke, za svaku oblast pojedinačno date u Izvještaju, koji je od danas objavljen na sajtu Institucije.

Zamjenica Mijušković, govoreći o određenim segmentima Izvještaja, podsjetila je na postojanje Savjeta za prava djeteta, navodeći  da ga je potrebno osnažiti i pozicioniorati.

“Savjet treba da bude Vladino tijelo koje će koordinisati svih politika usmjerenih ka djeci i za djecu”, rekla je ona. Mijušković je dodala da značaj Savjeta treba da bude daleko jasnije izražen i da to tijelo treba da bude ojačano sa što većim brojem stručnjaka.

“U Savjetu bi trebalo da bude više djece, trenutno je u tom tijelo samo jedno dijete”, navela je ona.

Mijušković je rekla da bi Nacionalni plan akcije za djecu trebalo da bude krovni strateški document kojim bi se objedinile sve politike u vezi sa djecom i davale smjernice državnim organima i ostalim organizacijama koje djeluju u ovoj oblasti.

“Veoma važna stvar je i monitoring do sada urađenog. Nezavisni monitoring koji radi naša Institucija je veoma bitan, kao i onaj koji daje nevladin sektor. Takođe skrećem pažnju na pitanje podizanja svijesti javnosti jer treba jasno znati ko i kakve informacije kao i kakve obuke se mogu organizovati”, kazala je ona.

Mijušković je podsjetila da se mora voditi računa o najboljem interesu djeteta ali da je krucijalno znati šta to tačno podrazumijeva. Prema njenim riječima, više se mora uvažavati i stav djeteta o pitanjima koja ga se direktno tiču, ali i jačati podršku porodicama kako bi adekvatno zadovoljelie potrebe djece – prvenstveno one iz ugroženih grupacija.

Zamjenica je pomenula i probleme vršnjačkog nasilja, raznih vrstova zloupotreba djece, dječjeg prosjačenja kao one u kojima je posebno potrebno potencirati međusektorsku saradnju u cilju kvalitetnijih i održivih rezultata.

“Posao sa djecom nije nikada završen, uvijek ima nešto iznova da se uradi. Naše preporuke išle su u smjeru da ono što je dobro urađeno treba podržavati ali takođe su potrebne kontinuirane aktivnosti”, zaključila je ona.

Savjetnica Šljivančanin pojasnila je da Izvještaj Zlatnih savjetnika Ombudsmana o implementaciji preporuka UN Komiteta, oslikava stavove njihovih vršnjaka.

“Djeca su dala inicijativu da sačine taj Izvještaj, što smo mi pozdravili i pomogli im u tome. Proces sačinjavanja je trajao više od godinu, a djeca su prošla treninge i edukacije kako o dječjim pravima tako i o načinima sprovođenja njihovih istraživanja. Save the children je pomogao taj proces”, rekla je ona.

Šljivančanin je dodala da se dječji Izvještaj odnosio na četiri teme – zdravstvena zaštita, obrazovanje, socijana zaštita i pravo na participaciju.“Njihovi stavovi i preporuke se ne razlikuju  puno od prpeoruka odraslih, što nas raduje jer u našem radu imamo u vidu stavove djece I uvijek ih osluškujemo”, saopštila je Šljivančanin.

Zaštitnik predstavio Izvještaj o ispunjenosti preporuka UN Komiteta o poštovanju dječjih prava Zaštitnik predstavio Izvještaj o ispunjenosti preporuka UN Komiteta o poštovanju dječjih prava Zaštitnik predstavio Izvještaj o ispunjenosti preporuka UN Komiteta o poštovanju dječjih prava
Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h