Sektor za prava djeteta u posjeti NVU "Staze"

2017-11-17 08:43:49

Zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Snežana Mijušković, sa saradnicama je danas posjetila NVU ,,Staze'' sa čijim zaposlenima je razgovarano o uslovima rada sa djecom i izazovima sa kojima se suočavaju.

NVU „Staze” je osnovano u decembru 2001. godine. Inicijatori osnivanja Udruženja su roditelji djece i omladine sa smetnjama u razvoju i građani koji žele aktivno učestvovati u kreiranju i poboljšanju politike i prakse koja obezbjeđuje djeci i omladini sa smetnjama u razvoju život bez diskriminacije i potpuno učešće u životu zajednice.

Stalne aktivnosti Udruženja se odvijaju u zakupljenom prostoru od 100 m² u kojem su pored kancelarijskog prostora opremljeni dnevni boravak, kuhinja sa trpezarijom, logopedsko - psihološki kabinet kao i senzorna soba. Udruženje je jedno od osnivača i članica Nacionalne asocijacije roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Crne Gore - NARDOS CG.

Predstavnici Institucije Zaštitnika direkotrica Udruženja Anka Đurišić  upoznala je  sa uslovima rada, projektnim aktivnostima i potrebama Udruženja.

Ona je kazala da trenutno pružaju usluge za 35 korisnika.

Na sastanku je posebno razgovarano o saradnji sa Komisijom za usmjeravanje djece sa posebnim obrazovnim potrebama, uslovima za sprovođenje inkluzije u školama, poziciji asistenata u nastavi, radu Savjeta za prava djeteta i drugim aktuelnim pitanjima iz ove oblasti.

Zamjenica je ukazala na aktivnosti institucije i neke od aktuelnih slučajeva iz prakse koji se tiču prava djece sa posebnim obrazovnim potrebama. Zajednički je ocijenjeno da treba sveobuhvtno raditi na unapređenju položaja djece sa invaliditetom.

 

Sektor za prava djeteta u posjeti NVU "Staze" Sektor za prava djeteta u posjeti NVU "Staze" Sektor za prava djeteta u posjeti NVU "Staze" Sektor za prava djeteta u posjeti NVU "Staze"
Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h