Srednjoškolci učestvovali u takmičenju povodom Dana ljudskih prava

2017-12-07 15:56:44

 

U takmičenju za srednjoškolce, organizovanom povodom 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava pobijedili su timovi podgoričke gimnazije “Slobodan Škerović”, srednje mješovite škole iz Tivta i gimnazije “Petar Prvi Petrović Njegoš” iz Danilovgrada, čiji predstavnici će putovati u Berlin.

 U znak obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, Zaštitnik ljudskih prava, Građanska alijansa i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, organizovali su Potragu za ljudskim pravima za srednjoškolce/ke i njihove nastavnike/ce.

Potraga za ljudskim pravima je timska igra kojoj je cilj da se učesnici međusobno upoznaju, kao i da se upoznaju sa radom različitih organizacija i ljudskim pravima, te da zajedničkim trudom i pokazanim vještinama dođu do nagrade.

U takmičenju su nagrađena tri tima i sva tri će putovati za Berlin: najuspješniji (koji je prvi obišao svih 13 kontrolnih tačaka), tim koji je najbolje sarađivao (poštovao mišljenje i ideje sagovornika, sarađivao u najboljem interesu tima i sl.) i tim koji je bio najaktivniji (pokazao zanimanje za ljudska prava, temu o kojoj je čuo na kontrolnim tačkama i sl.).

Postavljeni zadatak najbrže je savladao tim iz Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice u sastavu: mentorka Milosava Mrdak Mitrović, Vasilije Rakočević, Vasilije Radusinović i Ivona Popović.

Kontrolne tačke su najvišim ocjenama kao tim koji je najbolje sarađivao ocijenili tim iz Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada: mentor Miroslav Minić, Mia Maraš, Marija Marković i Mario Tripović.

U Berlin kao najaktivniji tim, po ocjenama predstavnika/ca organizacija i institucija, putuje ekipa iz Srednje mješovite škole „Mladost“ iz Tivta u sastavu: mentorka Branka Kasćelan, Jelena Đorđević, Anja Andrić i Agata Luković.

Na takmičenju je učestvovalo 26 timova učenika/ca trećih razreda srednjih škola u Crnoj Gori. Tim su činila tri učenika i profesor, a prijavljeni su bili timovi iz  15 crnogorskih gradova. Da je važno učestvovati a ne pobijediti juče su dokazali učenici/e i njihovi nastavnici/e, pedagozi/gogice i drugi iz: Resursnog centra za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović“ iz Kotora, Gimnazije sa Cetinja, Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačić“ iz Herceg Novog, Srednje građevinsko geodetske škole „Marko Radević“ iz Podgorice, Srednje mješovite škole „17. septembar“ sa Žabljaka, Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice, Srednje mješovite škole „Braća Selić“ iz Kolašina, Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada, Srednje stručne škole sa Cetinja, Gimnazije „Panto Mališić“ iz Berana, Srednje mješovite škole „Mladost“ iz Tivta, Srednje elektro-ekonomske škole iz Bijelog Polja, Gimnazije „Miloje Dobrašinović“ iz Bijelog Polja, Srednje mješovite škole „Bećo Bašić“ iz Plava, Srednje mješovite škole iz Andrijevice, Gimnazije „30. septembar“ iz Rožaja, Gimnazije iz Kotora, Srednje stručne škole iz Bijelog Polja, Srednje mješovite škola „Bratstvo-jedinstvo“ iz Ulcinja i Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole iz Bara.

Kontrolne tačke su bile institucije i organizacije u čijem su domenu rada ljudska prava: Ombudsman, Građanska alijansaGreen Home, Savjet Evrope, NVO „Mladi Romi“, Savez udruženja paraplegičara Crne Gore, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava - Direktorat za unapređenje i zaštitu ljudskih prava, Unija slobodnih sindikata Crne Gore, Fakultet političkih nauka – Odsjek novinarstvo, Forum MNE (Forum Mladi i Neformalna edukacija), Centar za ženska prava, NVO LGBT Forum progres i NVO „4Life“.

Takmičenje je počelo iz EU Info centra u Podgorici a završeno je u instituciji Zaštitnika, gdje je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković .

Srednjoškolci učestvovali u takmičenju povodom Dana ljudskih prava Srednjoškolci učestvovali u takmičenju povodom Dana ljudskih prava Srednjoškolci učestvovali u takmičenju povodom Dana ljudskih prava Srednjoškolci učestvovali u takmičenju povodom Dana ljudskih prava Srednjoškolci učestvovali u takmičenju povodom Dana ljudskih prava Srednjoškolci učestvovali u takmičenju povodom Dana ljudskih prava Srednjoškolci učestvovali u takmičenju povodom Dana ljudskih prava Srednjoškolci učestvovali u takmičenju povodom Dana ljudskih prava Srednjoškolci učestvovali u takmičenju povodom Dana ljudskih prava Srednjoškolci učestvovali u takmičenju povodom Dana ljudskih prava
Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h