Sastanak sa predstavnicima Sindikata medija CG

2017-12-14 14:41:57

 

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, sastao se danas sa predsjednicom i potpredsjednikom Sindikata medija Crne Gore (SMCG) Marijanom Camović i Radomirom Kračkovićem, sa kojima je razgovarao o stanju u oblasti medija i izazovima sa kojima se novinari suočavaju u radu.

Na sastanku je razgovarano o podacima i glavnim akcentima iz izvještaja Sindikata Indikatori nivoa medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koje Zaštitnik koristi kao jedan od izvora saznanja kada se bavi ovom oblašću u svom godišnjem izvještaju o radu.

Predstavnici SMCG predstavili su rad i planove te organizacije a razmotrene su i mogućnosti budućih zajedničkih aktivnosti. S tim u vezi, ukazano je na aktivnosti Sindikata u dijelu izmjena Zakona o elektronskim medijima i Zakona o medijima s ciljem postizanja veće finansijske održivosti lokalnih medija kao i novinarske autonomije i nezavisnosti.

Zaštitnik je kazao da će se zalagati da se podrže zakonske izmjene u tom pravcu, navodeći da je potrebno djelovati s ciljem daljeg jačanja nezavisnosti i slobode medija, u ekonomskom, bezbjednosnom i svakom drugom smislu.

“Podržavamo rad SMCG u nastojanju da unaprijedi položaj novinara u Crnoj Gori. Samostalnost i nezavisnost u radu, riješen radno-pravni status i zadovoljavajući finansijski uslovi treba da budu neupitni preduslovi da bi novinari mogli posvećeno i kvalitetno da obavljaju svoj posao i sačuvaju svoj integritet”, rekao je Baković.

Camović i Kračković posebno su istakli posvećenost u rješevanju ranijih napada na novinare i imovinu medija, ističući kao problem to što pojedini slučajevi zastarijevaju.

Sagovornici su se saglasili da je to razlog za ozbiljnu zabrinutost i da se šalje loša poruka koja može ohrabriti eventualne buduće nasilnike.

Razgovarano je i o radu aktuelnog sastava Komisije za praćenje istraga napada na novinare i imovinu medija, očekivanjima i dosadašnjim postignućima tog i ostalih tijela koja su djelovala sa sličnim mandatom.

Zajednički je ocijenjeno da je potrebno održati i intezivirati saradnju SMCG i institucije Zaštitnika, i na taj način doprinijeti unapređenju stanja ljudskih prava u oblasti medija.

 

Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h