Zaštitnik u posjeti Ulcinju

2017-12-18 17:35:28

 

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, boravio je danas sa saradnicima u Ulcinju u okviru održavanja „Dana Zaštitnika“.

Tom prilikom Zaštitnik je neposredno razgovarao sa građanima/kama koji su smatrali da su im ljudska prava i slobode povrijeđeni postupanjem državnih organa, organa lokalne samouprave, javnih službi i drugih nosilaca javnih ovlaštenja i primao njihove pritužbe.

Zaštitniku se obratilo 12 građanki/a, a njihove pritužbe odnosile su se uglavnom na ostvarivanje prava na mirno uživanje imovine (povraćaj i obeštećenje, stambeni odnosi), prava iz socijalne zaštite, radnih odnosa, odugovlačenje sudskih postupaka, na diskriminaciju kao i na rad tužilaštva.

Zaštitniku se u toku ove godine, do danas, obratilo 16 građana Ulcinja.

U razgovoru sa predstavnicima medija Zaštitnik je kazao da je suština obilazaka opština da se institucija približi građanima, da se bliže upoznaju sa mandatom i da im se omogući da u neposrednom razgovoru podnesu pritužbe.

On je naveo da se problemi građana Ulcinja uglavnom ne razlikuju od onih u drugim gradovima.

„Imali smo danas pritužbe u kojima građani ukazuju da postupci traju i po 10-12 godina i to je onda daleko od vladavine prava i građani imaju ozbiljne probleme. U tom slučaju nemamo klasično držanje predmeta u fioku, već sudovi  ili organi uprave donose odluke, ali nažalost istovjetne“, rekao je Zaštitnik.

One se onda, kako je pojasnio, po žalbama od strane drugostepenih organa/suda vraćaju na ponovni postupak, a prvostepeni istrajavaju u svojim odlukama.

„Onda građanin ima odluku ali ona ništa ne znači i ne mogu da ostvare prava. U tim slučajevima, mi konstatujemo da je povrijeđena Evropska konvencija o ljudskim pravima - da je povrijeđeno suđenje u razumnom roku i ukažemo da takvo postupanje organa spada u lošu upravu i tražimo da postupaju ekspeditivno i da odluke donose u primjerenom roku, bez odlaganja“, rekao je Baković.

 On je naveo da se u bavljenju pojedoinačnim slučajevima, individualnim pritužbama, u velikom procentu poštuju preporuke Zaštitnika.

„Međutim kada je u pitanju bavljenje opštim pitanjima i kada se preporuke odnose na određene oblasti i pojave onda ima ozbiljnih problema i dešava se da preporuke na nailaze na pravi odziv“, dodao je Zaštitnik.

Prema njegovim riječima, institucija je povećala vidljivost a to prepoznaje i poslednji izvještaj EK.

„Međutim kada je u pitanju bavljenje ljudskim pravima tu posao nikad nije završen jer se može desiti da u određenom momentu u nekoj opštini imamo zadovoljavajuće stanje a da već sledeće godine stanje nije dobro. To znači da je potrebna stalna aktivnost i ukazivanje. Napretka ima ali on još nije zadovoljavajući“, ocijenio je Zaštitnik.

On je dodao i da su najdominantnije povrede prava pred državnim organima, dugo  trajanje postupaka i nezadovoljstvo odlukama organa javne uprave.

Zaštitnik je sa zamjenikom Petrom Ivezićem i saradnicom posjetio i Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Sirena“. On je u pratnji direktora te ustanove, Bilal Alaja obišao prostorije u kojima borave korisnici i izvršio uvid u materijalne i tehničke uslove kojima Centar raspolaže.Ocijenjeno je da oni pružaju osnov za adekvatan boravak djece i mladih.

Prema riječima direktora, Centar ima prostorije za grupni, individualni rad, prostoriju za fizikalnu terapiju, mini ambulantu, kuhinju u kojoj se djeca hrane a od 2016. je osposobljena senzorna soba.

„ To je zapravo interaktivna soba, što znači da terapeut kontroliše opremu u sobi i dozira stimulanse za svako čulo, prilagođava ih individualnim karakteristikama svakog korisnika“, pojasnio je on.

U ovoj ustanovi trenutno su 32 korisnika o kojima brine tim od deset osoba, uključujući direktora.

Korisničko pravo Dnevnog centra imaju djeca i omladina sa smetnjama i teškoćama u razvoju od 7 do 27 godina sa mogućnošću prijema i djece sa smetnjama od 3 do 7 godina (koja se prioretno usmjeravaju u vrtić) ako Komisija za usmjeravanje i vaspitno – obrazovna ustanova utvrde da se dijete ne može obrazovati i vaspitavati u vrtiću.

U okviru posjete Ulcinju, zamjenica Zaštitnika za oblast prevencije torture, Zdenka perović sa saradnicima je posjetila Odjeljenje bezbjednosti Ulcinj, gdje su izvršili redovni obilazak prostorija za zadržavanje.

Zaštitnik u posjeti Ulcinju Zaštitnik u posjeti Ulcinju Zaštitnik u posjeti Ulcinju Zaštitnik u posjeti Ulcinju Zaštitnik u posjeti Ulcinju Zaštitnik u posjeti Ulcinju Zaštitnik u posjeti Ulcinju
Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h