Novih 22 djece savjetovaće Zaštitnika o dječjim pravima

2018-02-02 14:51:31

 

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, na osnovu postupka sprovedenog po Javnom pozivu od 09.11.2017.godine, izvršio je izbor članova/ica Mreže zlatnih savjetnika/ca.

Nakon dostavljenih i razmotrenih prijava kandidata, na predlog Komisije za izbor zlatnih savjetnika/ca, izabrana su 22 nova člana/ice iz Berana, Kolašina, Podgorice, Budve, Cetinja, Rožaja, Danilovgrada i Nikšića. Zlatni savjetnici su djeca uzrasta od 13-17. godina.

Članstvo u Mreži traje tri godine, a opšti cilj jeste stvaranje uslova za postizanje većeg stepena učešća djece u svim oblastima društvenog života, radi afirmacije i zaštite njihovih osnovnih prava i sloboda.

Formiranje Mreže zlatnih savjetnika započeto je u 2014.godini, raspisivanjem javnog poziva djeci, odabirom savjetnika i formiranjem same mreže. Težimo da okupimo zainteresovanu djecu Crne Gore, koja će učestvovati u radu Zaštitnika, tako što će biti u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima Institucije i svojim idejama, predlozima, sugestijama i stavom učestvovati u zaštiti i unapređenju dječijih prava.

Specifični ciljevi i zadaci Mreže su: uključivanje djece u rad Institucije putem davanja predloga, sugestija i mišljenja prilikom kreiranja politika u oblasti zaštite i unaprjeđenja dječijih prava; uključivanje dječjeg mišljenja u procese donošenja zakona, propisa  i drugih akata; kao i održavanje redovnog kontakta djece i Zaštitnika i stvaranje uslova za unaprjeđenje tih kontakata. Predviđena je i kontinuirana edukacija djece o dječjim pravima, održavanje sastanaka Mreže i Godišnje konferencije na kojoj će zlatni savjetnici prezentovati svoj rad, angažovanje i postignute rezultate o temama koje će djeca sama predložiti.

Na konferenciji, koja će biti održana u martu, biće predstavljeni novi članovi/ce, dok će dosadašnji zlatni savjetnici govoriti o postignutim rezultatima, svojim aktivnostima i utiscima.

Novih 22 djece savjetovaće Zaštitnika o dječjim pravima Novih 22 djece savjetovaće Zaštitnika o dječjim pravima Novih 22 djece savjetovaće Zaštitnika o dječjim pravima
Institucija 18.04.2024
Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Radović Todorović stupila na funkciju zamjenice Zaštitnika

Zamjenica Zaštitnika, Tatjana Radović Todorović, danas je stupila na funkciju činom polaganja zakletve pred predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Radović Todorović imenovana ...

Institucija 18.04.2024
Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik održao predavaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa studentima/kinjama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda, pra...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h