Borba protiv diskriminacije u fokusu konferencije u Sarajevu

2018-02-16 08:33:31

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković sa zamjenikom Sinišom Bjekovićem učestvuje u radu dvodnevne regionalne konferencije (15-16.februar) koju organizuje Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, uz podršku Delegacije Evropske unije, Ureda Vijeća Evrope i Misije OSCE-a u BiH.

Tema konferencije je „Razmjena najboljih iskustava u rješavanju kršenja ljudskih prava sa posebnim fokusom na borbu protiv diskriminacije”, a cilj je razmjena mišljenja i iskustva o ulozi institucija za zaštitu ljudskih prava u sudskim i upravnim postupcima.

Zaštitnik Baković imao je izlaganje u okviru teme „Iskustvo nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava u sudskim i upravnim postupcima“.

Prvog konferencijskog dana razmatrane su i teme „Osvrt akademske zajednice na ulogu nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava u sudskim i upravnim postupcima“ i „Pravosuđe o ulozi nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava u sudskim i upravnim postupcima“.

U okviru rasprave diskutovano je na temu pozicije nevladinog sektora u ovoj oblasti, a predstavljeni su i primjeri za situaciono testiranje diskriminacije.

Drugog dana konferencije u okviru teme „Izazovi i prepreke u izvršavanju mandata nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava“, izlaganje je imao zamjenik Bjeković.

Teme o kojima se govorilo bile su i uloga nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava u borbi protiv diskriminacije i saradnja sa organizacijama civilnog društva kao i  izazovi za buduću regionalnu saradnju u sprečavanju diskriminacije.

Učesnici konferencije su predstavnici institucija za zaštitu ljudskih prava iz Crne Gore, Hrvatske, Kosova*, bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske, Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici pravosuđa, akademske zajednice i organizacija civilnog društva.

Konferencija se održava u okviru projekta pod nazivom: „Jačanje Institucije ombudsmana za ljudska prava u borbi protiv diskriminacije“ - koji je sastavni dio programa saradnje između Evropske unije i Vijeća/Savjeta Evrope. Trogodišnji program „Horizontalni instrument podrške Zapadnom Balkanu i Turskoj”, koji finansira Evropska unija, provodi se u periodu od maja 2016. do maja 2019. a obuhvata tri oblasti: osiguranje pravde, borba protiv korupcije, privrednog kriminala i organizovanog kriminala, kao i borba protiv diskriminacije i zaštite prava ranjivih skupina.

Borba protiv diskriminacije u fokusu konferencije u Sarajevu Borba protiv diskriminacije u fokusu konferencije u Sarajevu Borba protiv diskriminacije u fokusu konferencije u Sarajevu
 Dječja prava  25.03.2024
Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

U Crnoj Gori neophodno je kreirati politike i osigurati uslove za smanjenje nejednakosti i unapređenje socijalne inkluzije starijih, za šta je preduslov obezbjeđenje poštovanje njihovih ljudskih p...

 Dječja prava  25.03.2024
Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore objavio je danas javni poziv za izbor članova/ica Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana i poziva zainteresovanu djecu da pošalju prijave u narednih 20 da...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h