Zamjenik Bjeković na sjednici povodom obezbjeđivanja pristupačnosti za OSI

2018-03-01 14:02:20

Na prvoj zajedničkoj sjednici Odbora za ljudska prava i slobode i Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore održano je konsultativno saslušanje na temu “Aktivnosti u oblasti obezbjeđivanja pristupačnosti za lica sa invaliditetom u Crnoj Gori”.

 Tokom diskusije Zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore mr Siniša Bjeković podsjetio je da se ljudska prava stiču činom rođenja.

On je ukazao da postoji dokaz da su osobe sa invaliditetom uštedjele u budžetu Crne Gore iz  razloga što nijesu u mjeri u kojoj je bilo moguće koristile mehanizam sudske zaštite da ostvare svoje pravo pristupa državnim objektima u javnoj upotrebi.

"Osobe sa invaliditetom su željne da vide racionalne efekte onog što im Zakon i ljudska prava omogućavaju, kao i onog što su njihove stvarne potrebe koje mogu ili bi morale ostvariti ostvariti u postojećem ambijentu. Osobe sa invaliditetom ne traže ništa više od onog što im je zakonodavac propisao", ukazao je Bjeković.

Saopštio je da je sadašnji trend da se osobe sa invaliditetom manje obraćaju Zaštitniku nego prethodnih godina, što, kako je naveo, može ukazivati da se osobe sa invaliditetom više okreću ka sudskim vidovima zaštite.

Istakao je da Zaštitnik još uvijek nije dobio statističke podatke u ovoj oblasti, iako su se pojedinim institucijama kojima je to zakonska obaveza više puta obraćali, a i Odbor za ljudska prava i slobode je u nekoliko navrata insistirao na tome. 

Bjeković ke zaključio  da uvijek treba obezbijediti adekvatnu društvenu podlogu na kojoj će se zakoni primjenjivati, kao i dovoljna finansijska sredstva za njihovu implementaciju

 Dječja prava  25.03.2024
Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

U Crnoj Gori neophodno je kreirati politike i osigurati uslove za smanjenje nejednakosti i unapređenje socijalne inkluzije starijih, za šta je preduslov obezbjeđenje poštovanje njihovih ljudskih p...

 Dječja prava  25.03.2024
Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore objavio je danas javni poziv za izbor članova/ica Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana i poziva zainteresovanu djecu da pošalju prijave u narednih 20 da...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h