Tematska radionica NPM-a

2018-03-01 14:07:05

 

Tematska radionica nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, s akcentom na postupanju prema osobama s duševnim smetnjama lišenima slobode, održana je u 27. i 28.  februara u Kotoru.

 Radionica je održana u okviru projekta “Podrška nacionalnim institucijama u prevenciji diskriminacije (PREDIM)”, koji finansiraju Evropska unija i Savjet Evrope (SE), a implementira SE.

Radionicu su vodile međunarodne ekspertkinje Ksenija Bauer  i Anica Tomšić Stojkovska .

Teme radionice bile su: policijsko postupanje prema osobama s duševnim smetnjama i drugim ranjivim grupama, postupanje prema osobama s duševnim smetnjama lišenima slobode, kao i NPM obilasci domova za starije osobe.

U okviru radionice razmatarana je metodologija obilazaka i realizovane su posjete Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru i Domu za starije u Risnu.

Učesnicima je predstavljen hrvatski zakonski okvir u ovim oblastima, policijska ovlašćenja i postupanja, a razgovarano je i o zdravstvenoj zaštiti i policijskom postupanju prilikom hapšenju osoba s duševnim smetnjama.

Razmatrni su primjeri iz prakse Evropskog suda za ljudska prava, a predstavljeno je istraživanje o sprovođenju mjera prisile u psihijatrijskim ustanovama u Republici Hrvatskoj.

Diskutovano je i o tome kako razgovarati sa uznemirenim psihijatrijskim pacijentom, sa starijom i nemoćnom osobom,  posebno dementnom, ali i o tehnikama tkz aktivnopg slušanja.

Tematska radionica NPM-a Tematska radionica NPM-a Tematska radionica NPM-a Tematska radionica NPM-a Tematska radionica NPM-a
 Dječja prava  25.03.2024
Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

Smanjiti nejednakost i unaprijediti poštovanje prava starijih

U Crnoj Gori neophodno je kreirati politike i osigurati uslove za smanjenje nejednakosti i unapređenje socijalne inkluzije starijih, za šta je preduslov obezbjeđenje poštovanje njihovih ljudskih p...

 Dječja prava  25.03.2024
Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Javni poziv za prijem novih Zlatnih savjetnika - Djeco, prijavite se!

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore objavio je danas javni poziv za izbor članova/ica Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana i poziva zainteresovanu djecu da pošalju prijave u narednih 20 da...

Naslovna ×
 020 241 642 20 241 642
mne MNE
Prijem stranaka: Ponedeljak - Petak od 11 do 14h